Sleuteloverdracht vastelaovend 1986.
Sleuteloverdracht vastelaovend 1986. Oude foto

Sleuteloverdracht

Venray | In 1823 werd in Keulen een vastelaovesfeest georganiseerd met een optocht, waarbij de held 'Carnaval' aan het volk werd getoond.

Het was bedoeld om het Pruisische militairisme met hun lintjesregen en het veelvuldig salueren op de hak te nemen. Zeventig jaar later werd de held 'Carnaval' vervangen door de carnavalsprins. Veel van de carnavalsgebruiken uit het Rheinland hebben we sindsdien in onze contreien overgenomen. Gebruiken die inmiddels traditie zijn, maar die wel heel lichtjes met de tijd meegaan. Bij het spel van parodie, het zichzelf en anderen op een komische manier bespottelijk maken, gaat het uiteindelijk toch vooral om het plezier maken en hebben met elkaar. De oude foto van vandaag is gemaakt in 1986 tijdens de sleuteloverdracht, dit jaar al weer 33 jaar geleden. Prins John I van Nisselroy krijgt de sleutel uit handen van twee Hazekeutels. Vorst Piet Hermans kijkt goedkeurend toe. De prins wordt geflankeerd door zijn twee adjudanten Wiel Swaghoven en Theo Stevens. Ook bestuurslid Joep Brueren is nog net zichtbaar op de achtergrond. Vorst Piet was helemaal vers, want hij had in november 1985 de scepter overgenomen van Wim Smits. John was in Venray bekend als fietsenmaker, omdat hij getrouwd was met Jess Poels van de fietsenmaker in de Grotestraat. Weinigen weten echter dat hij van beroep kapper is.

Foto: Archief carnavalsvereniging De Piƫlhaas. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray