Voorstel voor eenrichtingsverkeer

Leunen | Dorpsraad Leunen verwacht dat er knelpunten zullen ontstaan op de doorgaande wegen rond het plein, zo bleek maandagavond tijdens de dorpsraadvergadering. De Horster Wegenbouw Combinatie (HWC) start meteen na het carnaval met de werkzaamheden aan het dorpsplein in Leunen.

Door Henk Lammen

Zo voorziet de dorpsraad parkeerproblemen en bij de doorstroom van auto's vanaf de Apolloniastraat uitkomend op de Kapelweg. Met name als ouders hun kinderen naar de basisschool brengen, leidt dit tot een chaos. "Op het eerste deel van de Apolloniastraat ligt een parkeerstrook en genoeg ruimte voor autoverkeer om elkaar te passeren. In het tweede gedeelte naar de Kapelweg, de verbindingsweg tussen school en kerk, verwachten we wel problemen", aldus vicevoorzitter Ger Litjens maandagavond. "De weg wordt doorlopend en is dan te smal. Nu al zijn er regelmatig schademeldingen. Het voorstel is om daar eenrichtingsverkeer in te stellen. De gemeente Venray gaat met dit idee aan de slag."

Vanaf woensdag 6 maart (Aswoensdag) zijn het dorpsplein en de Kapelweg tussen Albionstraat en ingang kerk afgesloten voor alle verkeer. De Schakel, De Baank en de ondergrondse containers blijven te voet bereikbaar. Parkeren dient te gebeuren in de omliggende straten. Er wordt begonnen met het verwijderen van de klinkers op het plein. Op donderdag 7 maart kunnen inwoners van Leunen tussen 08.00 en 10.00 uur gratis trottoirtegels ophalen. Het restant dat uiteindelijk overblijft wordt in de dagen erna aan een derde partij verkocht. Die zal de stenen ook gaan afvoeren. De bedoeling is dat HWC in de daarop aansluitende week start met de aanleg van het nieuwe plein. De verwachting is dat het plein ongeveer vijf tot zes weken niet toegankelijk zal zijn. Om parkeerproblemen zoveel mogelijk te voorkomen, is er een advies voor iedereen met bestemming school en kerk indien mogelijk te voet of per fiets te komen.

Geen toeters en bellen

De heropening van het plein krijgt over enkele maanden een feestelijk karakter. De datum is nog niet bekend. Een werkgroep gaat aan de slag om iets te organiseren en zo de ingebruikname van het plein extra cachet te geven. Litjens: "Er komt een officiƫle opening maar niet met al teveel toeters en bellen. Het wordt geen groot feest, maar voor alle inwoners en mensen die bij de herinrichting betrokken zijn geweest, een mooie gelegenheid om kennis te maken met het uiteindelijke resultaat."