André Leijssen bundelde de gedichten die hij schreef aan zijn overleden dochter Josien.
André Leijssen bundelde de gedichten die hij schreef aan zijn overleden dochter Josien. Foto: Henk Lammen

'De pijn van het verlies blijft'

Venray | 18 mei 2016. Het is een datum die voor altijd in het geheugen van André en An Leijssen gegrift staat. Op die dag verloor hun dochter Josien op 35-jarige leeftijd de strijd tegen kanker. Vader André bracht onlangs een gedichtenbundel uit onder de naam Josien.waarbenjij.nu. "Ik heb de gedichten aanvankelijk alleen voor Josien en mezelf geschreven", zegt André.

Door Willem Menting

In de zomer van 2018 ontstond het idee om de gedichten te bundelen en uit te geven. Het boek heeft als ondertitel Afscheid van een pelgrim meegekregen. André herinnert zich die dag in mei nog goed. "Het was een explosie van verdriet. De emoties waren intens en heftig. Toch vonden we ook steun bij elkaar", vertelt de Venraynaar.

'We hebben een deel van haar as uitgestrooid tijdens de pelgrimstocht'

Het verlies doet hem nog altijd veel pijn. Het ergste vindt hij nog dat zijn kleinzoon Isar opgroeit zonder moeder. "Isar was pas vier jaar oud. Dat gaat toch door merg en been. Diego (de man van Josien, red) stond er alleen voor. Dat was voor hem erg lastig, want hij komt oorspronkelijk uit Argentinië. Nu gaat dat gelukkig al stukken beter."

Josien kreeg in januari 2015 te horen dat ze ongeneeslijk ziek was. Artsen in het Radboudumc probeerden haar nog te opereren, maar de uitzaaiingen van de baarmoederhalskanker waren niet meer te stoppen. "Het was een verschrikkelijke periode", zegt André met een brok in zijn keel. "De slechtnieuwsgesprekken volgden elkaar in rap tempo op. Er leek geen einde aan te komen. Mijn gevoelens heb ik destijds verwoord in het gedicht Diagnose." Nadat Josien te horen kreeg dat ze was uitbehandeld, vertrok ze in haar eentje naar Spanje om een deel van pelgrimstocht naar Santiago de Compostella te wandelen. Haar ouders André en An besluiten na haar dood in 2017 en 2018 hetzelfde te doen om herinneringen aan hun veel te vroeg overleden dochter op te halen. De pelgrimstocht is ook een van de drie onderdelen van de gedichtenbundel. De andere delen zijn respectievelijk de periode van de ziekte van Josien en de tijd na haar overlijden. "Het was vanzelfsprekend voor ons dat wij de pelgrimstocht ook zouden maken. Wij gaan ook over de Camino Frances lopen. We hebben veel gezien en konden veel herinneringen van Josien ophalen. Ook hebben we foto's gemaakt op plekken waar zij is geweest. Een deel van haar as hebben we uitgestrooid bij Cruz de Ferro." De laatste wens van Josien was dat zoon Isar de laatste as uitstrooit over de Camino. "Dat wordt ook gedaan in de film The Way. Die film keek Josien vlak voor haar dood nog samen met haar drie broers." De pijn van het verlies blijft onverminderd groot voor André en zijn familie. "Het gemis blijft. De heftige emoties ebben wat weg en de intens zware momenten nemen in frequentie af. Het is fijn om te zien dat het met Isar en Diego goed gaat. We moeten het toch samen doen."