Afbeelding
Foto:

"Mensen graag verrassen"

Venray | Nel Craenmehr en Ben Aarts vieren feest. Tien jaar geleden namen zij het hotel restaurant De Zwaan over. Een horecazaak met veel tradtie. "Maar zeker ook met toekomst", aldus Ben en Nel.

Wie bij De Zwaan binnenkomt, waant zich in een huiskamer. "Dat gevoel willen we ook uitstralen", legt Nel uit. "De gasten ervaren hier ook het gevoel van een huiskamer. Zelfs onze internationale gasten. Velen komen regelmatig terug en geven dan ook aan dat ze 'home, far away from home' zijn. En goed bekeken zijn we eigenlijk best wel een hippe tent, aangezien retro weer in is", lacht Nel. De combinatie van hotel en restaurant is heel boeiend. "We krijgen de hele wereld over de vloer. Daarnaast zijn onze gasten ook steeds beter geïnformeerd. Internet speelt een heel belangrijke rol in onze branche. Dat geldt zowel voor het hotel als voor het restaurant. Daarnaast blijft het natuurlijk goed luisteren naar onze gasten."

"Die gasten willen we ook graag verrassen met onze gerechten", vult Ben aan. Ben zwaait de scepter in de keuken. "Mijn specialiteit zijn soepen en sauzen. Daarnaast heb ik me verder bekwaamd in de buitenlandse keuken. Met name Azië en Afrika hebben een mooie eetcultuur. Daar verras ik mijn gasten graag mee." Op de kaart staan dan ook vaak traditionele gerechten in een nieuw jasje. "Wat goed is moet goed blijven", aldus Ben. Gasten hebben verder steeds meer wensen. "We krijgen meer te maken met diëten en allergieën. Daar dienen we in de keuken rekening mee te houden. Ook vegetarisch en deeltijd vegetarisch spelen een rol. Dat laatste houdt in dat mensen bijvoorbeeld wild als een scharreldier zien en dit wel eten terwijl ze andere vleessoorten niet eten." Gekscherend noemt Ben deze mensen de biotariër.

Ben geeft daarmee aan dat duurzaam bij De Zwaan zeker een issue is. "Niet alleen in de keuken maar ook op onze hotelkamers." Naast duurzaamheid is samenwerking van belang. "Toen we in Venray startten waren we een van de twee restaurants. Sinds die tijd is het aanbod verveelvoudigd. Er is dus meer concurrentie en is het belangrijk dat we ons blijven onderscheiden." Zo maakt De Zwaan deel uit van Euro-Toques, een internationale organisatie waarbij gewerkt wordt met duurzame en eerlijke streekproducten. "Bij Euro-Toques restaurants wordt er niet geknorrt in de keuken (niet met poedertjes/halffabrikaten gewerkt, red.) Dat is eigenlijk altijd al onze basis geweest van waaruit we met De Zwaan naar buiten zijn getreden. Sterker nog, we gebruiken alles, van kop tot staart, in onze gerechten."