Het huisje aan de Overloonseweg staat er vervallen bij.
Het huisje aan de Overloonseweg staat er vervallen bij.

Op de bres voor wehrmachthuisje

Venray | Het vervallen wehrmachthuisje aan de Overloonseweg in Venray is een doorn in het oog van Anne Beuving. Hij maakt zich grote zorgen om de staat van het huisje en vindt dat het historisch monument uit de Tweede Wereldoorlog moet worden hersteld. "We moeten zorgvuldig met het huisje omgaan. Het wehrmachthuisje moet opgeknapt worden."

Volgens de vrijwilliger van Oorlogsmuseum Overloon is er nog maar weinig over van originele stukken uit de oorlog. Wel zijn er talrijke monumenten en gedenkplaatsen in de gemeente Venray. "In Venray of één van de kerkdorpen staat geen tank of stuk zwaar geschut op een marktplein, zoals op diverse andere plaatsen in Nederland. We mogen niet vergeten wat hier is gebeurd tijdens de oorlog."

Het gebouw aan de Overloonseweg staat er vervallen bij. Het heeft geen ramen, deuren en kozijnen meer. "Ik ben er deze week nog geweest. De muren zijn nog aardig in tact en ook het dak viel me niet tegen, maar het wordt erg slecht onderhouden. Over een tijdje is er weinig meer van over."

Het wehrmachthuisje is rond 1942 gebouwd en maakte onderdeel uit van de luchtverdedigingslinie Kammhuberlinie. "In Amsterdam had dit historisch monument meteen een status en naam gekregen. Dat duurt in Venray allemaal erg lang. We moeten beseffen dat dit gebouw nog te redden is. In het kader van 75 jaar bevrijding lijkt mij dit een mooi project."

Op de website van Liefde voor Limburg wordt het huisje aangemerkt als bezienswaardigheid. "Laten we het dan ook als bezienswaardigheid behandelen." Beuving is bang dat het wehrmachthuisje sneuvelt als de bouw van het nieuwe industriegebied begint. Daarom wil hij nu in actie komen om het gebouw te redden. Hij beseft dat er veel geld voor nodig is, maar elders in Nederland zijn vergelijkbare gebouwen wel opgeknapt.

Wehrmachthuisjes in Someren-Heide, Asten-Heusden en Nunhem zijn gerenoveerd. "Op die plekken heeft de gemeenschap de handen uit de mouwen gestoken. In Someren hebben veel regionale bedrijven hun steentje bijgedragen met sponsoring. We zouden er bijvoorbeeld een klein museum van kunnen maken. Dat is op andere plekken ook gedaan. Zo blijft de geschiedenis in ieder geval behouden."