Bjorn en Mieke behaalden de hoogste Venrayse notering op et LVK: zij werden derde.
Bjorn en Mieke behaalden de hoogste Venrayse notering op et LVK: zij werden derde. Foto: Rikus ten Brucke

Wel sfeer, geen prijs (video en fotoalbum)

Maastricht | Het was zowel voor als achter de schermen een en al optimisme in het MECC in Maastricht afgelopen vrijdagavond. Het publiek en de artiesten genoten van een sfeervolle avond met, vanuit Venrays perspectief, eigenlijk maar één tegenvaller: Bjorn en Mieke gingen er niet met de felbegeerde Bertha Paulissen-wisseltrofee vandoor.

Door Dennis Stiphout

Wie vaker een LVK bezoekt, kan het ongetwijfeld beamen: zelden was het grootste Limburgse carnavalsliedjesfestival zo goed georganiseerd. Het podium was prima, de zaal ruim genoeg, de artiesten zelfs tijdens de avond benaderbaar en lange wachtrijen waren nergens te bespeuren. In het verleden is vaker gebleken dat het absoluut geen gemakkelijke opgave is om duizenden carnavalsvierders te huisvesten, maar in Maastricht zat de sfeer er vanaf het begin uitstekend in.

Nadat het publiek vóórdat er live werd gegaan nog maar eens op het hart werd gedrukt dat boe-geroep richting artiesten absoluut uit den boze was en iedereen werd verzocht om voor aan de bühne vooral plaats te maken voor de fans van de optredende artiesten (aan beide voorwaarden werd gedurende de avond overigens prima voldaan), klonk het Limburgs volkslied en begon daarmee de 43ste editie van het LVK.

Het eerste spektakel uit de regio Venray kwam als vierde. De Veulense debutanten Coen Classens en David Janssen debuteerden met hun lied Hutjemutje in de finale. Ze genoten met volle teugen. Classens: "De zaal deed geweldig mee, daar krijg je kippenvel en adrenaline van en dan ga je gewoon vanzelf." Ook Janssen was vlak na het optreden in extase: "Het overtreft alles. We hoopten in Venray op de cd te komen, dat lukte. Toen hoopten we in de halve finale te komen en later in de finale. Dit is het moment waarvan het al wekenlang kriebelt in de buik." Het duo eindigde uiteindelijk als achttiende. Daarmee waren de twee doelstellingen die Classens vooraf stelde, behaald: "Ik zei vooraf: als we maar geen laatste worden én punten halen. Dat is allebei gelukt."

De andere twee Venrayse artiesten eindigden in het linkerrijtje. Pruuf Mar deed dit jaar voor de tweede keer mee en eindigde als negende. "Meedoen aan het LVK went eigenlijk nooit", blikte Stef Koonings na het optreden terug. "Dat we nu in het linkerrijtje eindigen is wel echt kicken."

Bjorn en Mieke werden opnieuw eerste bij de publieksjury

Bjorn en Mieke, vooraf misschien wel dé favoriet voor de overwinning, eindigden uiteindelijk als derde. Dat was met name te wijten aan de oud-finalistenjury, kasteleinsjury en jury waarin carnavalsvierders plaatsnamen. Zij hadden ieder, samen met de hoofdjury en de publieksjury, twintig procent invloed op de einduitslag. Dat systeem blijft twijfelachtig, aangezien een relatief kleine groep mensen net zoveel invloed heeft als heel Limburg. Het lied Nog Efkes eindigde bij de hoofdjury als tweede en won bij de publieksjury. Dat laatste begint haast een traditie te worden. Van de andere drie jury's kreeg het Venrayse duo aanmerkelijk minder punten. Zanger Bjorn Poels bleef na afloop enthousiast: "Waar we voor kwamen: de tent op de kop zetten, de prijs van de publieksjury pakken en de top drie halen, is allemaal uitgekomen, dus dat is top." Een trofee krijg je er niet voor, maar met name het feit dat het tweetal voor de derde keer op rij de volgens de publieksjury de beste is, is zeker iets om trots op te zijn. "We zijn erg trots dat we voor de derde keer op rij de publieksjury wonnen en voor de derde keer in de top drie van de hoofdjury stonden", aldus Poels. De winnaars stonden op dat moment al op het podium. Hoondervel uit Haelen ging er met het liedje Groete Oet De Fieësttent met de overwinning vandoor.

Een dag later werd bekend dat de enige Venrayse halvefinalist die niet naar de finale ging tóch iets te vieren had. Marcel Holtackers en Lizanne Arts, deelnemend onder de naam Loss!, werden met hun liedje Pruuf, Lach, Geniet tweede bij de publieksjury tijdens de halve finale, maar kregen van de hoofdjury te weinig punten om door te dringen naar de finale.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding