Camera bij afvalplek helpt

VENRAY | De camera's die eind vorig jaar bij de afvalinzamelpunten in de Venrayse wijken Brukske (bij de Jumbo), Veltum (Jumbo/Aldi) en Landweert (Plus) zijn geplaatst, missen hun uitwerking niet. De aannemer die het illegale dumpafval bij de containers ophaalt, constateert sinds de plaatsing een afname van bijgeplaatst afval. Er zijn tot nu toe zeven processen-verbaal uitgeschreven naar aanleiding van de camerabeelden. Dat laten burgemeester en wethouders weten op vragen van VVD Venray.

De fractie stelde het college vragen naar aanleiding van plaatsing van de camera's waartoe burgemeester Hans Gilissen vorig jaar besloot. Niet bekend is in welke mate de afvalbijplaatsingen precies zijn afgenomen. Er zijn en worden geen tellingen bijgehouden van het aantal overtredingen voor en nadat de camera's zijn opgehangen. Negen van de in totaal zestien afvalinzamelpunten in de gemeente Venray komen in aanmerking voor camerabewaking, stelde Gilissen vorig jaar.

Bijplaatsingen van afval kunnen volgens de burgemeester gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Eerder genomen maatregelen leverden geen effect op. Ruim een jaar geleden ging de gemeenteraad al akkoord met het inzetten van camera's. De VVD dringt erop aan ook in het centrum bij de Gouden Leeuw (Action) camera's te plaatsen. Het college onderkent dat op die locatie regelmatig afvaldumpingen plaatsvinden. Maar voorlopig blijven ze hangen op drie plekken waar de pilot zich afspeelt. Het college vindt de tijd nog niet rijp voor een uitgebreide evaluatie en op basis daarvan het cameratoezicht uit te breiden.

Boa's geven aan dat op andere afvalinzamelplekken, waar geen camera's hangen, de dumpingen niet zijn toegenomen. Het college stelt dat het cameratoezicht vooral is gericht op het voorkomen van bijplaatsingen van afval. De preventie werkt volgens B en W nog beter als op basis van beelden overtreders worden gepakt. Tevens krijgen de boa's door de beelden inzicht in werkwijzen van overtreders zodat ze hierop gericht kunnen surveilleren. Inwoners die behoefte voelen om zelf zwerfafval op te ruimen, kunnen bij de gemeente afvalgrijpers en -zakken ophalen.

In Veltum loopt momenteel een proef om samen met de bewoners de wijk schoon en veilig te houden. Mocht dat een succes worden, dan wil het college het project ook uitrollen in de andere wijken.