Dikke voldoende jeugdzorg, maar...

VENRAY | De jeugdhulp in de zeven gemeenten in Noord-Limburg, waaronder Venray, scoort met een gemiddelde van 7,9 een dikke voldoende bij de cliƫnten. Uit onderzoek blijkt ook dat het aanbod meestentijds aansluit op de behoeftes van jeugdigen en gezinnen. Maar er zijn toch de nodige verbeterpunten aan te wijzen, meldt het onderzoeksrapport van Regionale Werkgroep Jeugd Noord-Limburg.

Er moet in Noord-Limburg bijvoorbeeld meer maatwerk in de jeugdhulpverlening worden geleverd. Dat kan door het inkoopbeleid te veranderen, laten de bevraagde instanties weten. De kernvraag in het onderzoek was of het aanbod van jeugdzorginstellingen in Noord-Limburg genoeg aansluit op de vraag. Jeugdigen en hun ouders, hulpverleners en verwijzers, zoals medewerkers van de gemeente en huis- en jeugdartsen, kregen die vraag voorgelegd. Verwijzers en de zorgaanbieders spreken hun zorgen over de langdurige wachtlijsten, waardoor jeugdigen die hulp nodig hebben, die niet op tijd kunnen krijgen. Zo'n 800 gezinnen werden ondervraagd die tussen halverwege 2017 en 2018 te maken hadden met jeugdzorg waarvoor een ze werden doorverwezen. Volgens de onderzoekers was de medewerking van alle partijen 'geweldig', met als uitschieter de respons van 63 procent door jeugdigen en ouders.

De voornaamste reden voor een positieve beoordeling is volgens de onderzoeker de goede klik met de hulpverlener. Ook blijken plaats en tijdstip waarop hulp wordt geboden grotendeels aan te sluiten bij de wensen.
Het is de eerste keer dat jeugdhulp in Noord-Limburg zo uitgebreid onder de loep is genomen.