Venlonaar wil niet jaren cel in voor diefstal Venray

Den Bosch | Een 38-jarige Venlonaar probeerde donderdagmiddag verwoed te voorkomen dat hij voor een diefstal in Venray twee jaar lang achter tralies zou verdwijnen.

De man ging op 3 september 2017 op dievenpad in Venray, om in zijn cocaïneverslaving te voorzien. De verdachte bekende gisteren bij het gerechtshof in Den Bosch dat hij verantwoordelijk was voor een Venrayse winkeldiefstal. De man was het echter niet eens met de strenge straffen die hij door de rechtbank in Roermond kreeg opgelegd. Deze rechters vonden dat de verslaafde man, die een lang strafblad had, een celstraf van 122 dagen moest krijgen voor drie kleine diefstallen in Venray en Horst. De Venlonaar liep nog in een proeftijd, toen hij naar Venray ging. De Roermondse rechtbank vond dat de man daarom twee jaar lang zou moeten verblijven in een zogenoemde Instelling voor Stelselmatige Daders. In zo'n speciale gevangenis voor draaideurcriminelen krijgen veroordeelden therapieën en behandelingen aangeboden waarmee ze hun leven weer op orde konden krijgen. De verdachte vond dat het al veel beter ging. "Ik blijf doordeweeks af van de cocaïne. En ik snuif het nu alleen nog, ik rook het niet meer." Hij zou vrijwillig zijn begonnen met een 'intensief behandeltraject'.

Het hof besloot de verdachte nog één kans te geven en stelde de rechtszaak gisteren een half jaar uit. Als de man zich netjes bleef gedragen en goed meewerkte met zijn behandelaars, zouden ze dan mogelijk de 'isd-maatregel' alsnog schrappen.