Afbeelding
Foto:

Invulling van Het Roekenbosch kan niet veel anders

BLITTERSWIJCK | De stof- en rookwolken van de raadsvergadering van dinsdag 12 februari in het gemeentehuis zijn opgetrokken. Nou ja, stof- en rookwolken? Da's wat overdreven. Een ruime raadsmeerderheid (20-7) ging akkoord met de plannen die het college met (toenmalig) vakantiepark Het Roekenbosch heeft. Veel anders is er realistisch gezien ook niet mogelijk met het zieltogende park.

Door Henk Baltussen


De tribune in de raadszaal was vooral met inwoners uit Blitterswijck volgelopen. Ze zagen en hoorden hoe de gemeenteraad slechts 77 minuten en één debattermijn nodig had voor het verdict. In het kort ziet er dat als volgt uit: Het Roekenbosch, nu aan verloedering, versnippering, ruzies en hopeloosheid onderhevig, wordt over tien jaar teruggegeven aan de natuur. De helft van de 220 vakantiehuisjes op het park wordt zo snel mogelijk gesloopt. In 50 tot 60 huisjes worden tot de sluiting 250 arbeidsmigranten ondergebracht, 44 huisjes worden gereserveerd voor mensen die snel aan woonruimte moeten worden geholpen, de zogenaamde woonurgenten.

Invulling van Het Roekenbosch kan niet veel anders

Dit plan druist in tegen de visie die Blitterswijckse inwoners eropna houden. Hoeveel inwoners dat eigenlijk zijn, is niet duidelijk. Voor de raadsvergadering kwam er al veel ketelmuziek voorbij over de plannen. Vooral ProVenray was ijverig met A4'tjes vol vragen aan het college en roerde zich danig in de sociale media. Kerngroep Blitterswijck, waarvan één lid op Het Roekenbosch woont, keerde zich fel en openlijk tegen de plannen van het college, dat zich wist gesteund door de coöperatie van eigenaren van het park. Eerder was er een zogenoemde overlegtafel waaraan een jaar lang belanghebbende partijen plaatsnamen om nieuwe plannen voor het verloederende Roekenbosch te bedenken. Het idee van de coöperatie om de laatste tien jaar maximaal 250 arbeidsmigranten onderdak te geven op het park, kreeg weinig bijval. De huisvesting levert het geld op waarmee het park kan worden afgebouwd. Eind vorig jaar verliet de coöperatie uit onvrede de overlegtafel. De gemeente Venray, die de erfpacht van de Roekenboschgronden in 2029 niet verlengt, greep in door snel met een eigen plan (dat nu is aangenomen) op de proppen te komen. De verwijten vlogen vervolgens over tafel: 'Coöperatie en gemeenten spelen onder één hoedje, Blitterswijck staat buitenspel, het is allemaal bekokstoofd' en meer modder werd gegooid. Natuurlijk zitten er kernen van waarheden in, dat Blitterswijckers zich tot het eind verzetten, is logisch en voorstelbaar.

Niet OTTO maar Wonen Limburg is er voor huisvesting

Aan de andere kant bleven alternatieve plannen uit. Volgens een provinciaal rapport heeft Het Roekenbosch als vakantiepark geen toekomst meer. Onzin, meenden inwoners van het dorp. Een park waar senioren kunnen verblijven, is de oplossing. Jammer is dat er nooit een onderbouwing voor dat plan is gekomen. Een ander plan voor een zorgpark dook korte tijd voor de raadsvergadering plots op. Onderbouwing ervoor ontbrak. Daar kon wethouder Jan Loonen niets mee. Ook niet met het verzoek van onder meer Pro Venray om het agendapunt Roekenbosch van de agenda te halen. Loonen ziet geen brood in al die zorgplannen voor een park dat organisatorisch een doolhof is en financieel verworden tot een gedrocht. Niets wijst erop dat Loonen ongelijk heeft. Wonen Limburg gaat op Het Roekenbosch de woonurgenten huisvesten. Uitzendbureau OTTO ontfermt zich over de arbeidsmigranten en zorgt met allerlei maatregelen ervoor dat Blitterswijck geen overlast (meer) ondervindt van de werklui. Achter het feit dat OTTO de huisvesting regelt, mag een vraagteken staan. Daar ontleent juist Wonen Limburg zijn bestaansrecht aan. OTTO zet arbeidsmigranten aan het werk. Dat ze met huisvesting afhankelijk worden van hetzelfde uitzendbureau, is geen ideale situatie. Zeker niet als andere oplossingen voorhanden zijn.