Kipster breidt uit via Beuningen

OIRLO | Kipster, de naar eigen zeggen meest dier- en milieuvriendelijke legboerderij ter wereld met klimaat-neutrale eieren, begint binnenkort in Beuningen met de bouw van een tweede boerderij. De eerste werd in september 2017 in Oirlo geopend. Dit jaar staat ook nieuwbouw gepland in de Randstad en Belgisch Limburg.

Door Henk Baltussen

Plannen om ook in de Verenigde Staten het Kipsterconcept uit te rollen, worden volgens Ruud Zanders steeds reëeler. Geboren en getogen Oirlonaar Zanders, één van de initiatiefnemers van het vernieuwende kippenhouderijconcept, geeft aan dat ook de belangstelling uit onder meer Duitsland, Frankrijk en Scandinavië, steeds warmer wordt.
De nieuwe 'Kipster' in Beuningen met 40.000 kippen in twee stallen gaat de duurzame eieren leveren aan Victoria Trading (VT), een inkooporganisatie waarbij bedrijven zijn aangesloten als Albron, de Efteling, Kwalitaria en Délifrangce. Kipster heeft een leveringscontract van vijf jaar met VT.
De boerderij in Beuningen komt op een steenworp afstand van Nijmegen. "Dat is ook precies de bedoeling", zegt Zanders. "We willen het stedelingen makkelijker maken een kijkje bij ons te nemen. Dat zijn tenslotte de consumenten. We willen ze laten zien waar hun voedsel vandaan komt."
In het najaar hoopt Zanders in de Randstad met de bouw te starten van een boerderij met 24.000 leghennen. Net als met de eieren gebeurt uit Oirlo, waar eveneens 24.000 kippen zitten, komen ook de Randstad-eieren op het supermarktschap te liggen van de Nederlandse Lidl-vestigingen. Omdat de jaarlijkse levering van 7,5 miljoen eieren uit Oirlo te weinig is voor Lidl met lege schappen als gevolg, is gekozen voor een tweede stal. Waar in de Randstad wil Zanders nog niet zeggen. "De procedures zijn nog niet helemaal afgerond." De vierde Kipsterstal komt in Belgisch Limburg. Van daaruit worden de Belgische Lidl-supers bevoorraad.
Lees verder op pagina 7