Een groep verpleegsters van het St. Elisabethziekenhuis.
Een groep verpleegsters van het St. Elisabethziekenhuis. Oude foto

Verpleging 1963

Venray | Op deze foto uit 1963 staat een groep verpleegsters van het St. Elisabethziekenhuis in Venray. Het zijn tweedejaarsleerlingen die vermoedelijk een toneelstuk opvoerden, waarbij de mannenrollen door de verpleegsters voor hun rekening genomen werden.

Op achttienjarige leeftijd begon je aan de verpleegopleiding. Jongere mensen gingen ook wel eerst een jaar in de vooropleiding. Ze waren nog te jong voor 'akelige dingen'. Ze hielpen de zusters franciscanessen van de afdeling in de keuken. Ook mochten ze alvast bedden opmaken en patiënten wassen. Elke afdeling had een non als hoofdzuster. Zuster Edith had in die tijd de leiding over de gehele verpleging. Eenmaal oud genoeg mochten de leerlingen aan de eerstejaarsopleiding beginnen. Ze kregen les van de artsen, onder wie chirurg dokter De Jong, internist dokter Termote, kinderarts dokter Baal en pater Adelbert. Deze laatste verzorgde de godsdienstles. De nonnen verzorgden de praktijklessen. Na drie jaar werd examen afgelegd bij de artsen en een hoofdzuster.
Als leerling-verpleegster kreeg je een kleine financiële vergoeding. Dat was niet in verhouding met wat je moest doen. Het was hard werken tegen een karig loon. Na drie jaar was men gediplomeerd verpleegkundige A. Sommigen haalden eerst hun B-diploma. Dat was een opleiding voor de psychiatrie en werd zowel op St. Anna als op St. Servaas gegeven. Daarna kon men de A-opleiding in het ziekenhuis volgen. Dan was er nog de Z-verpleging voor de zwakzinnigenzorg.

Achterste v.l.n.r.: Truus Gerards; Margriet Leenders; Trees van Huët; Bertie Keijzers; Leny van Secchelen; Mia Linders. Midden v.l.n.r.: Tilly van de Pas; Maria Goumans. Voor v.l.n.r.: Wies Vissers; Trudy Asselberghs; Annie Keijzers.

Bron: Nelly Haegens. Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray