Blitterswijck: 'Van parel aan de Maas naar lelijk eendje'

VENRAY | Vakantiepark Het Roekenbosch in Blitterswijck wordt over tien jaar teruggegeven aan de natuur. Voor die tijd worden zo snel mogelijk 120 van de 211 huisjes gesloopt. In de overgebleven huisjes komen maximaal 250 arbeidsmigranten onder beheer van uitzendorganisatie OTTO. Wonen Limburg gaat 44 woningen voor woonurgenten exploiteren. Een meerderheid van de Venrayse gemeenteraad stemde dinsdag voor dit plan van het college.

Door Henk Baltussen

Roger Verberkt, vicevoorzitter van de Kerngroep Blitterswijck, wachtte de stemming van de gemeenteraad niet af. Hij besloot eerder de publieke tribune te verlaten om niet aan te hoeven horen dat, behoudens ProVenray, Samenwerking Venray en SP, de overige vijf fracties voor de sterfhuisconstructie van het college stemde. Voor aanvang van de vergadering was al duidelijk dat het collegeplan ongeschonden de streep zou halen. De coalitie (CDA, Venray Lokaal, D66) onderstreepte dat met een motie die nauwelijks afweek van het collegevoorstel. "Raad, u gaat ook over het belang van ons", wierp Verberkt de 27 raadsleden tijdens het inspreekrecht voor de voeten. Hij richtte daarbij vooral zijn pijlen op het CDA. "Stem maar voor, doe het gerust. Christen en democratisch, allemaal loze woorden." De raad gaf geen krimp, ook niet na de spreekbeurten van Pascal Franssen en kerngroepvoorzitter Ingrid Peeters. Een raadsmeerderheid, en natuurlijk de verantwoordelijk wethouders Jan Loonen en Carla Brugman, bleven erbij dat andere plannen om Het Roekenbosch de recreatieve functie terug te geven, heilloos zijn. Een onderzoek om er een seniorenpark van te maken, zoals de kerngroep wil, komt er niet. De VVD wilde daar twee maanden voor uittrekken. Maar Loonen gaf geen krimp. Anne aan de Wiel, voorzitter van Coƶperatie Roekenbosch (woningbezitters), die eveneens de raad toesprak, steunde Loonen daarin. De coƶperatie is vorige week opgeheven en overgegaan in de Ontwikkeling BV Roekenbosch, met eveneens Aan de Wiel als voorzitter. Zo'n 90 procent van de aangesloten woningbezitters stemde voor de overgang en de plannen met Het Roekenbosch.

Joep Gielens van ProVenray was duidelijk: "Het plan heeft geen draagvlak, is verschrikkelijk slecht waarbij schadeclaims op de loer liggen. Het college had moeten en kunnen weten dat het plan geen draagvlak in Blitterswijck heeft. Het wantrouwen naar de gemeente zal worden vergroot." Gielens kreeg steun van Theo Mulders van Samenwerking Venray. "De burgemeester zegt dat Blitterswijck de parel van de Maas is", stelde Jan Hendriks (SP). "Het is nu het lelijke eendje van Venray. Winstbejag gaat boven Leefbaarheid."