Lichte zorg over forensische zorg

Oostrum | Stevig stond dinsdagavond centraal tijdens een openbare thema-avond van Dorpsraad Oostrum in gemeenschapshuis D'n Oesterham. Stevig helpt mensen met een licht verstandelijke beperking en een gedragsstoornis, maar biedt ook forensische zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en/of psychische gedragsstoornis, die een strafbaar feit hebben gepleegd of daarvan worden verdacht.

Door Willem Menting

Die laatste groep zorgt bij enkele inwoners van Oostrum voor zorgen, toch zijn er ook andere geluiden in de zaal: 'Onbekend maakt onbemind', klinkt het. De zorg die er is ontstaat onder meer doordat cliënten kunnen doorstromen vanuit tbs-kliniek De Rooyse Wissel naar Stevig. In totaal gaat het om 28 cliënten die in Oostrum bij Stevig gebruikmaken van forensische zorg. Angst bestaat dat deze groep op de vlucht slaat tijdens verlof. Stevig-directeur Harm Wijgergangs gaf samen met een medewerker en cliënt uitleg over de werkwijze van het bedrijf. Ook het vluchtrisico van cliënten werd uitvoerig besproken en behandeld. "De vrijheden van onze cliënten worden uiterst zorgvuldig opgebouwd. Iedere cliënt wordt continue gemonitord. Alle verloven worden in nauwe samenwerking met reclassering geregeld."

'Ik droom van een eigen broodjeszaak met verse smoothies'

Onder de ongeveer tachtig aanwezigen is ook een cliënt van Stevig. Hij valt onder de groep van de forensische zorg. Inmiddels vordert zijn behandeling gestaag en mag hij ook al alleen op verlof. "Het gaat goed met me. Vergeleken met vroeger ben ik een stuk rustiger geworden. Dat komt allemaal dankzij de behandeling van Stevig. Ik heb verschillende gedragscursussen gevolgd en die heb ik allemaal succesvol afgerond." De cliënt droomt ook al over zijn toekomst. "Huisje, boompje, beestje. Dat is het ideaalbeeld. Ik werk nu ook in de broodjescorner en ik zou graag een eigen broodjeszaak hebben. Wel met verse smoothies, want die zijn gezonder dan de milkshakes van McDonald's."

'We houden de regio op de hoogte tijdens het regioraad'

Als de cliënt met verlof gaat, dan vult hij eerst een hele vragenlijst in. "Ik moet invullen welke kleding en schoenen ik draag. Ook moet ik invullen wat mijn bestemming is." Mochten er cliënten niet tijdig terugkeren van verlof dan wordt dat altijd besproken binnen de regioraad met onder meer vertegenwoordigers van de dorpsraden van Oostrum en Wanssum, de visclub, politie en SV Oostrum. "We vinden het ontzettend belangrijk om de regio op de hoogte te houden."

In totaal verblijven er zo'n 110 cliënten bij Stevig in Oostrum. Martijn is groepsbegeleider en ook hij vertelt over de behandeling. "We observeren iedere cliënt zorgvuldig. We werken aan de relatie en leren de persoon echt kennen. We brengen ook in beeld wat de mogelijke risico's zijn. Uiteindelijk is ons doel om de cliënten weer te laten integreren in de samenleving. Meestal gaan cliënten weer zelfstandig wonen onder toezicht en met ambulante zorg."

Stevig heeft in Oostrum vestigingen aan de Wanssumseweg en Mgr. Hanssenstraat.