Gouden Kever voor Jeu Janssen

SMAKT/HOLTHEES | Jeu Janssen (83) uit Holthees krijgt zaterdag 2 maart, de dag voor de officiƫle start van carnaval, de Gouden Kever uitgereikt. Dat gebeurt in de kerk van Smakt. De onderscheiding werd enkele jaren terug door carnavalsvereniging de Keavers uit Smakt en Holthees in het leven geroepen.

Alle verenigingen uit de twee dorpen stemmen jaarlijks op inwoners die volgens de verschillende clubs veel voor de dorpen betekenen. Wie significant veel stemmen heeft, krijgt de Gouden Kever. 'Het verschil met de anderen moet groot zijn om de kever te verdienen', zegt een vertegenwoordiger van de carnavalsvereniging. Jeanne Jansen uit Holthees was in 2017 de laatste die de onderscheiding in ontvangst nam.
Jeu Janssen verricht al meer dan veertig jaar vrijwilligerswerk in zijn woonplaats Holthees. Gezien zijn hoge leeftijd (81) bekleedt hij geen bestuursfuncties meer maar hij is wel overal onopvallend bij betrokken. Hij wordt een bescheiden en onmisbare persoon in de gemeenschap van Holthees genoemd. Janssen was actief bij de drumband, voetbal- en carnavalsclub en verricht nog altijd hand en spandiensten voor de clubs in de dorpen, zoals het rondbrengen van post. Zijn kinderen zijn in Holthees gebleven en zijn in navolging van vader in veel verenigingen actief. Dat geldt ook al voor de kleinkinderen van de Gouden Kever-winnaar. Janssen is geboren in Oostrum en verhuisde in de jaren zestig naar Holthees.