Van Soest en dorp begraven strijdbijl


HOLTHEES/SMAKT | Na drie jaar zwartepieten, bakkeleien, de hakken in het zand en dat 'ene zinnetje' is maandagavond de strijdbijl tussen de dorpsraad Smakt-Holthees en de gemeente Boxmeer begraven. Een handdruk van Boxmeers burgemeester Karel van Soest en dorpsraadvoorzitter Peter Coppus bezegelde de mondelinge overeenkomst.

Door Henk Baltussen

Drie jaar terug ontstaat er een diep conflict tussen de dorpsraad en Boxmeer. Het gemeentebestuur wil de Holthesedijk, de doorgangsroute van Overloon naar Holthees, afsluiten ten behoeve van recreatiegebied 't Schaartven. De dorpsraad is hiervan niet door het college op de hoogte gesteld wat niet in goede aarde valt. Als even later de peuterspeelzaal in het dorp wordt gesloopt, is er volgens de dorpsraad andermaal sprake van slechte communicatie. Een mediationtraject dat de lucht tussen de twee partijen moet klaren, mislukt.
De twee partijen kunnen het niet eens worden over het eindrapport. Eén zinnetje is daar debet aan: 'Ten aanzien van de betrokkenheid is de dorpsraad Smakt-Holthees van mening dat zij niet tijdig is meegenomen in het besluitvormingsproces', wil het Boxmeerse college laten optekenen. De dorpsraad gaat voor: 'Ten aanzien van de betrokkenheid van de dorpsraad in het besluitvormingsproces beseft het college dat de dorpsraad niet tijdig is meegenomen'.
De dorpsraad is ervan overtuigd dat het college fout zit door de dorpsraad niet bij de plannen te betrekken. Van Soest laat in mei 2017 weten dat vaak excuses zijn aangeboden voor dingen die mis zijn gegaan. Coppus wil dat op papier hebben. Daar past het college voor, met als gevolg een impasse.
Van Soest schudde maandagavond tijdens de dorpsraadvergadering Coppus de hand op eigen verantwoordelijkheid. Van de rest van het college was niemand aanwezig. Voor oud-dorpsraadslid Jan Koopmans aanleiding om niet alleen Van Soest te complimenteren met zijn actie. Hij stelde ook dat wethouder Willy Hendriks daar had moeten staan. "Zij kon zich niet vinden in de tekst. Het is triest dat door één wethouder dit zolang heeft kunnen doorsudderen."
Van Soest: "Dat draaien we niet meer terug. Afwachten en naar elkaar kijken is ook niet goed. Daarom ben ik hier en bied als dat nodig is excuses aan. Ik heb liever een handdruk dan een handtekening. We hebben elkaar hard nodig. Streep eronder nu." Coppus sloot aan bij Van Soest. "Wij hebben ook foutjes gemaakt, maar moeten verder."