De presentatie van de ochtend was in handen van Ted Lenssen.
De presentatie van de ochtend was in handen van Ted Lenssen. Foto: Henk Lammen

Eerste Kids College

Venray | De schouwburg liep dinsdagochtend vol met leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in de gemeente Venray. Zij woonden het allereerste Kids College bij, dat werd georganiseerd door het XpeditieLab.

Door Dennis Stiphout

De doelstelling van het Kids College is om kinderen te inspireren en enthousiasmeren voor wetenschap en technologie. Dit werd gedaan aan de hand van vier sprekers. Paul Hermsen, directeur van Inther, beet het spits af. Zijn bedrijf opent de deuren tijdens de Kies Techniek Bedrijvendag op zaterdag 16 maart 2019. Het thema van die dag is Robots, een helpende hand.

De overige sprekers besteedden aandacht aan de robots en de technologie erachter. Tim Broeren, docent Geschiedenis aan het Raayland College, ging in op de geschiedenis van de robot, Margot Neggers van de Technische Universiteit Eindhoven vertelde iets over de sociale vaardigheden van een robot en onderzoek daarnaar en Teun van Roessel (van Build Your Own Robot) legde de leerlingen uit hoe je zelf een robot bouwt. Tussendoor mochten er vragen worden gesteld. Iedere school kreeg vervolgens een pakket mee om de leerlingen binnen de eigen schoolmuren zelf aan de slag te laten gaan. De sprekers namen ruimschoots de tijd, waardoor het uiteindelijk wel een (te) lange zit werd voor de leerlingen.

De presentatie van de ochtend was in handen van Ted Lenssen, die samen met robot Techie de kinderen tussen de sprekers door amuseerde. Lenssen werkt zelf bij het XpeditieLab. "We proberen kinderen enthousiast te maken voor techniek en werken ook samen met Kies Techniek", vertelt hij na afloop van het college. "Dit eerste Kids College was daar eigenlijk ook aan gekoppeld. We wilden zoveel mogelijk kinderen tegelijk bereiken en hen enthousiast maken voor, in dit geval, robotica." Alle groepen 7 bezoeken meerdere malen per jaar het XpeditieLab, dat gelegen is in het Raayland College. Er is bewust gekozen voor de groepen 7. "Zij weten nog niet precies wat ze later willen gaan doen. Groep 8 heeft daarnaast al genoeg andere dingen", aldus Lenssen. "We geven in het XpeditieLab techniekles. Dat gaat over van alles: van robotica tot bouw. Daarnaast spreken we eens in de twee maanden met de techcoaches van de scholen. We proberen ze ook te begeleiden met allerlei projecten."

Op de basisscholen van SPOV wordt techniek op meerdere manieren aangeboden in het lesprogramma. Zo hebben de meeste scholen de zogenaamde techniektorens, waarin verschillende opdrachten zitten die met techniek te maken hebben. "We zijn daarnaast gestart met een nieuw project: codekisten. Drie scholen hebben een kist gekregen met allerlei programmeermateriaal erin. Zij kunnen in hun school aan de slag met allerlei opdrachten daarmee", vertelt Lenssen. "Die kisten gaan rouleren door de verschillende scholen. De intentie is om volgend jaar weer extra kisten erbij te doen, zodat we er vijf hebben." Ook met het Kids College zijn er plannen. Later dit schooljaar wordt er een editie georganiseerd voor de groepen 3 en 4 en volgend jaar zijn de andere groepen aan de beurt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding