De JO13-1 speelde dit seizoen in De Geusselt in Maastricht.
De JO13-1 speelde dit seizoen in De Geusselt in Maastricht. Foto: eigen foto

Jeugd actief op landelijk podium

Venray | Met zo'n 45 jeugdteams is er iedere zaterdag genoeg te beleven op sportpark De Wieën. De prestaties van de JO13-1, JO15-1, JO17-1 en JO19-1 springen daarbij in het oog: zij spelen alle op divisieniveau.

Door Dennis Stiphout

Veenendaal, Maastricht, Doetinchem, Kerkrade, Eindhoven en Groesbeek: zo maar wat plaatsen waar de jeugdteams van SV Venray zich dit seizoen laten zien. Degenen die alle landelijke A-wegen liever niet afstruinen komen ook aan hun trekken: duels met pak 'm beet Leunen en SV United staan ook gewoon op het programma.

Dat laatste geldt dan vooral voor de recreatieve teams. Spelers van de prestatieve teams van Venray, en dan in het bijzonder de JO13-1, JO15-1, JO17-1 en JO19-1, zitten op zaterdag meer dan eens langer in de auto dan dat ze op het veld staan. Dat geldt dan overigens al voor een enkele reis. Het is het gevolg van het feit dat de eerste elftallen in de jeugdopleiding van Venray alle op divisieniveau spelen. Een beleid dat de club nastreeft en uiteindelijk het niveau van spelers in het eerste elftal ten goede moet komen. "Onze missie is om met jeugd uit de eigen opleiding in het eerste seniorenelftal te spelen", vertelt jeugdvoorzitter Ellie Camps. "Dat hoeven geen jongens uit Venray te zijn, maar wel jongens uit de eigen opleiding. Wij nemen ook graag jongens uit de regio op in onze opleiding als zij bij hun eigen (vaak kleinere) vereniging het niveau overstijgen. In die zin is het wel nodig dat ze op een bepaald niveau voetballen." Die mogelijkheden zijn er bij Venray. De JO13 en JO15 spelen in de tweede divisie, de JO17 in de vierde divisie en de JO19 in de derde divisie.

Wim Vievermans, bestuurslid technische zaken, is daar tevreden mee. "Dat is best een behoorlijk niveau. Het heeft er ook mee te maken dat er in het verleden mensen bezig zijn geweest om voor goede trainers te zorgen. We proberen hen zelf op te leiden, maar ze krijgen bij ons ook de kans om diploma's te halen." Verschillende selectiespelers dragen hun steentje bij aan de ontwikkeling van jeugdspelers. Zo traint Bram Kersten de onder-13 en staat Stijn Brinkman aan het roer bij de onder-15. Onlangs werd Ysselsteyn-trainer Ruud Jenneskens binnengehaald als hoofd jeugdopleiding. Vievermans: "We hebben binnen de technische jeugdcommissie regelmatig overleg en zijn nu met een format bezig om te kijken welke eisen we per jeugdcategorie willen stellen. Daar gaan we dan naartoe werken. Ruud heeft zo veel oefenstof dat hij prima in staat is om onze jongste trainers te ondersteunen. We willen op onze website graag een platform realiseren waar alle leiders per leeftijdscategorie oefenstof vanaf kunnen halen."

'Missie is om met jeugd uit eigen opleiding in eerste te spelen'

Een probleem dat zowel Vievermans als Camps aanstipt is het verkrijgen van vrijwilligers. "We kunnen zeggen wat we willen", aldus Vievermans, "maar we moeten dat wel waar kunnen maken. Alles staat of valt met het aantal vrijwilligers dat je hebt.
Voor de prestatieve teams ligt onze prioriteit bij het goed invullen van de trainersposities bezet moeten houden en zorgen dat er nieuwe aanwas komt voor trainers."

Daarover maakt Camps zich niet zoveel zorgen. "Er zijn altijd wel jongens die op de een of andere manier vanuit hun achtergrond of opleiding als trainer bij een team komen. Het verkrijgen van vrijwilligers voor de recreatieve teams wordt wel een groot probleem. Martien Leenders is als bestuurslid vrijwilligerszaken toegetreden tot het bestuur. We proberen te luisteren naar de wensen van vrijwilligers en zaken beter te regelen waardoor mensen in de toekomst behouden blijven of we vrijwilligers toe kunnen voegen."