May Volleberg en Jan Strijbos  met de bij de derde prijs behorende cheque van 500 euro.
May Volleberg en Jan Strijbos met de bij de derde prijs behorende cheque van 500 euro. Foto: Koninklijke Bibliotheek

Derde plaats RooyNet

Venray | "Helemaal geweldig, ik ben er echt stil van!" Dat was de eerste reactie van RooyNet-coördinator May Volleberg, toen bekend werd dat RooyNet een derde plaats behaald had bij de Geschiedenis Online Publieksprijs.

De coördinator sprak haar dank uit aan het adres van allen die hun stem aan RooyNet gaven, maar benadrukte in het bijzonder dat de dank zeker ook uit gaat naar alle vrijwilligers van het Historisch Platform Venray die er sinds 2007 voor zorgen dat RooyNet zo'n mooie en informatieve geschiedeniswebsite is geworden.

Op donderdag 7 februari werden de winnaars van de prijzen bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De juryprijs ging naar de website 'Handelaar in slaven' van het Zeeuws Archief. In de categorie publieksprijs werden in totaal elfduizend stemmen uitgebracht, waarvan er 766 naar RooyNet gingen.

RooyNet, dé Venrayse geschiedeniswebsite, behoorde tot de tien genomineerden die door de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag waren uitgenodigd voor de uitreiking van de publieksprijzen. Daarnaast waren nog tien genomineerden uitgenodigd voor de uitreiking van de juryprijzen. In totaal hadden 96 organisaties uit heel Nederland ingeschreven voor de Geschiedenis Online Prijs, een tweejaarlijkse prijs die op initiatief van de Koninklijke Bibliotheek, DE REE-archiefsystemen, Archieven.nl en Delpher is ingesteld om de geschiedbeoefening via internet een boost te geven. Landelijke en regionale geschiedenis wordt vaak op de meeste verrassende en innovatieve wijze via websites of apps onder de aandacht gebracht, door bevlogen amateurs, archieven, historische verenigingen en erfgoedinstellingen. Om deze initiatieven te belonen en daarmee online geschiedenis te stimuleren, is de Geschiedenis Online Prijs in het leven geroepen.
De deelname van RooyNet was op de eerste plaats bedoeld om de website nog meer bekendheid te geven. Liefst 44 cultuurhistorische organisaties geven op de site door middel van foto's, films, documenten en geluidsbestanden een vrijwel totaal beeld van de recentere geschiedenis van Venray en de dertien kerkdorpen. Maar RooyNet is veel meer dan dat. De edities van 1880-2010 van weekblad Peel en Maas zijn te doorzoeken en ook wordt volop gewerkt aan het publiceren van de dorpsbladen. Voor degenen die aan stamboomonderzoek doen, zijn op RooyNet tal van genealogische gegevens, aangeleverd door de gemeente Venray, in te zien. Verder vindt men op RooyNet biografieën van bekende Venraynaren en zijn er web-exposities te bekijken.

De publieksprijs werd een nek-aan-nekrace van de eerste drie. Heel lang stond RooyNet op de eerste plaats, maar in de laatste stemdagen streefden de 3D-animatiefilm 'Haarlem in Vogelvlucht' (tweede prijs) en 'Erfgoed 's Hertogenbosch' (eerste prijs) RooyNet nog voorbij. Tussen de tweede en de derde plaats zaten slechts een luttele veertig stemmen verschil en tussen RooyNet en Den Bosch slechts 87 stemmen. De derde plaats van RooyNet werd beloond met een cheque van 500 euro, die door May Volleberg en Jan Strijbos in ontvangst mocht worden genomen. Zij gaven op het podium uiting aan hun trots op de Venrayse website en dankten de organisatoren en allen die op RooyNet gestemd hadden.