Afbeelding
Foto: FOTOHOEDEMAEKERS

Bronzen Piëlhaas voor Schapendonk

Venray | Het bestuur van Vastelaovesvereniging de Piëlhaas kent de Bronzen Piëlhaas dit jaar toe aan Mark Schapendonk. Mark was en is sinds hij in Venray woont continu actief om zaken voor de gemeenschap en anderen te verbeteren. Rode draad in zijn vrijwilligerswerk is dat het vaak gaat om pionierswerk, zoeken en verbinden en een basis opzetten is wat hem drijft.

Het pionieren komt meteen tot zijn recht in de nieuwe wijk Veltum, waar Mark en zijn vrouw zich vestigen. Ze vinden het belangrijk om zich in de gemeenschap te mengen en Mark sluit zich dan ook aan bij de wijkraad, eerst als lid en later als voorzitter. De wijkraad organiseert onder andere zeskampen, carnavalsfeesten en dansavonden. Op die manier verbindt ze de mensen in de wijk en krijgt de wijkraad ook draagkracht.

Speerpunt is van begin af aan om ook een wijkcentrum te krijgen, wat wordt gerealiseerd. Hoogtepunten zijn de festiviteiten rondom Veltum 750, waarvan hij voorzitter van het organiserend comité is. Op het moment dat de kinderen naar basisschool de Keg gaan, breekt een nieuwe tijd aan voor het gezin Schapendonk. Als voorzitter van de ouderraad is hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van de school. Later is hij als voorzitter betrokken bij de oprichting van het gehandicaptenplatform in Venray en voorzitter van D66 in Venray. Na enkele jaren, als de fundering van D66 Venray staat, wordt het tijd voor een nieuwe uitdaging. Vanuit zijn werk in de zorg was hij nauw betrokken bij de dementiezorg en daardoor heeft hij een goed beeld van hoe wij als maatschappij om moeten gaan met dementie. Dit is de drijfveer voor hem om voorzitter bij Alzheimer Noord Limburg te worden. Rond diezelfde tijd is hij als initiatienemer en voorzitter betrokken bij Logeerhuis Kapstok. Hij zet zich met hart en ziel in voor de totstandkoming van het logeerhuis, een plek waar mensen die thuis zorg en ondersteuning nodig hebben kunnen logeren zodat mantelzorgers even tot rust kunnen komen. Hierdoor hebben ze daarna weer alle kracht om voor hun geliefden te zorgen. Het meest recente wapenfeit is de oprichting van Venray Dementievriendelijk.

Daarnaast was hij medeorganisator van de symposia van Hulp bij Dementie. Bij alle organisaties en initiatieven waarbij Mark betrokken is geweest, werkte hij altijd samen met een hechte club mensen. De Bronzen Piëlhaas wordt op 16 februari tijdens Circus Mök aan hem uitgereikt.

Foto: Hoedemaekers Venray.