Tweede plan voor zonnepark in Smakt op stapel

VENRAY/SMAKT | Er zijn zijn concrete plannen voor een tweede zonnepark in Smakt. Dit keer aan de andere kant van de A73. In het zoekgebied dat grenst aan de snelweg en het natuurgebiedje bij de Loobeek wil Tommorow Energy ongeveer twintig hectare volbouwen met zonnepanelen.

Door Henk Baltussen

Hakkan Yildirim, directeur van het Eindhovens bedrijf dat grootschalige zonne-energiecentrales bouwt, bevestigt dat er plannen zijn. Maar meer wil hij er voorlopig niet over kwijt. "We willen de procedure zorgvuldig aanpakken. De aanpak van een ander initiatief in Smakt is niet goed verlopen. Dat willen we koste wat kost voorkomen. We gaan eerst met de omwonenden aan tafel om draagvlak te zoeken. Mensen moeten zich niet overdonderd voelen, we willen goed naar ze luisteren. Het is telkens weer een duivels dilemma op welk moment je bij de omwonenden en de gemeente aanklopt. Tommorow Energy staat ergens voor en we brengen Smakt ook iets."
Wat dat zou moeten zijn, daarover wil Yildirim nog niets kwijt. Math van de Winkel, die een boerenbedrijf heeft in het gebied waar Tommorow Energy het zonnepark wil bouwen, bevestigt de interesse van het Eindhovense bedrijf. "Ik heb al contact met ze gehad. Er is formeel een aanvraag voor het zonnepark bij de gemeente ingediend."
Kortgeleden kwamen omwonenden van het zonnepark, dat Kronos Solar aan de andere kant van de snelweg wil bouwen, met het voorstel om die zonneweide naar de Loobeekzijde te verplaatsen. Het college gaf toen te kennen dat dat gebied niet ter discussie stond vanwege onder meer de waterhuishouding.

Coalitie haalt zonneweide Kronos van raadsagenda

Afgelopen dinsdag zou de gemeenteraad van Venray het besluit nemen of het college de vergunningaanvraag van het 25 hectare grote Kronospark ter inzage mag leggen. De coalitiepartijen CDA, Venray Lokaal en D66 staken daar evenwel een stokje voor.

Er kleven nog te veel vragen en onduidelijkheden aan het project, zegt Venray Lokaal-fractieleider Tino Zandbergen. "Bureau Kragten zegt bijvoorbeeld dat de eerder gemaakte geluidsrapporten niet kloppen. Dat moet eerst worden uitgezocht." Kragten bekeek op uitnodiging van omwonenden het rapport van het GeluidBuro, dat positief was voor het zonnepark. In het rapport ontdekte Kragten veel onzorgvuldigheden

Zandbergen waarschuwt voor wildgroei van zonneparken in Venray. "Voor we met al die plannen verder gaan, moeten eerst zaken inzichtelijk worden gemaakt. 4 april komt er een info-avond."