Tienduizend euro voor schutterij

VENRAY | Schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan mag tienduizend euro bijschrijven van de gemeente Venray voor de organisatie van een zogenoemde innovatieve cultuurhistorische koopzondag op 30 juni 2019.

De Venrayse schutters en gildebroeders staan voor een bijzonder jaar. De oud-Venrayse historische koopzondag moet het hoogtepunt worden met als afsluiter van die dag een taptoe op het Schouwburgplein. Gesprekken over deelname lopen met Drumfanfare Animato uit Heel, Schutterij Sint Salvius uit Limbricht, Show- and Marchingband uit Leiden, Rijnmondband, Fanfarekorps Nationale Reserve, Showkorps Wilhelmina uit Sleeuwijk, Militaire Muziek Krijgsmacht, White Hackle Pipes and drums uit Viersen (D), Schutterij Sint Joris uit Wessem, Schutterij Sint Urbanus uit Maasniel, Maastrichtse Verkennersband en Jong Leven uit Brunssum. De taptoe begint 18.00 uur, rond 20.30 uur is het afgelopen. Op het plein komen tribunes te staan.
Voordat de taptoedeelnemers in actie komen, is er al veel gebeurd in het Venrayse centrum. Veel winkeliers kleden hun etalages aan in de sfeer van de historische gildedag. Rond 12.00 uur wordt begonnen met een keur aan activiteiten die raakvlakken hebben met het schutters- en gildewezen. Er zijn Bielemannenwedstrijden (houthakken), vendel- en muziekwedstrijden, het jeugdexercitiepeloton treedt op, er is koningsvogelschieten en een schutterstentoonstelling. De finale is een schuttersoptocht door het centrum die eindigt op het Schouwburgplein, vlak voor aanvang van de taptoe. De schutterij heeft de dag begroot op 30.000 euro, waarvan de gemeente dus een derde aan bijdraagt. De organisatie van de taptoe is veruit de grootste kostenpost.