Ok Moj treedt op tijdens Zòndág òp de Mernt.
Ok Moj treedt op tijdens Zòndág òp de Mernt. Foto: Annemiek Koolen

Zòndág òp de Mernt nieuw pleinfestijn

Venray | Zòndág òp de Mernt is de naam van het nieuwe muziekfestijn, dat carnavalszondag 3 maart van 14.00 tot 18.00 uur op de Grote Markt in Venray wordt gehouden.

De organisatie van dit muzikale carnavalsevenement is in handen van de horecazaken aan de Grote Markt in samenwerking met het Venrays Mannenkoor (VMK). Het moet de aftrap worden van een jaarlijks terugkerend evenement, dat direct na afloop van de kinderoptocht start. Een dag eerder wordt voor het zevende jaar op rij het muziekfestijn Iensjekke op de Grote Markt gehouden, tegelijkertijd met de Roetsj op het Schouwburgplein. "Het podium op de Grote Markt werd de afgelopen jaren op zondag niet gebruikt, dat vonden wij ontzettend zonde", vertelt Bert Pelzer, uitbater van café de Uitmarkt. "We speelden al langer met de gedachte om ook iets op zondag te organiseren. De samenwerking met VMK komt mooi uit. We hebben een gevarieerd programma samengesteld."

Tijdens het openluchtspektakel Zòndág òp de Mernt treden op het podium bij de pomp op de Grote Markt onder meer Ok Moj, Christel en Quinn, Pruuf Mar, Hofkoor Revival, oud-prinsen, TVK-artiesten en Bülent & Ramon op. Wordt dit pleinfeest een succes, dan wil medeorganisator VMK de jeugd volgend jaar, eventueel met hulp van koorleden, ook de ruimte bieden hun talenten tijdens Zòndág òp de Mernt te tonen. Het Venrays Mannenkoor is tijdens de vastelaovend overigens ook beluisteren tijdens de vastelaovesmis op zondagmorgen. Zòndág òp de Mernt valt samen met de Venrayse kroegentocht. "Daar zijn we ons wel van bewust. Veel ouderen doen niet met de kroegentocht mee en daar wilden we toch een mooie evenement voor organiseren. Dat is wel gelukt." Vanuit de Venrayse kerkdorpen is wat kritiek gekomen op het nieuwe evenement. De dorpen zijn bang dat iedereen naar Venray trekt op zondagmiddag. "Dat begrijp ik van de ene kant wel, maar wij willen als horeca blijven vernieuwen. Overigens wordt Zòndág òp de Mernt door de horeca georganiseerd. De carnavalsvereniging staat daar buiten." Het nieuwe feest wordt buiten gehouden. Een tent wordt er niet neergezet. "We volgen een beetje de trend vanuit Zuid-Limburg. Carnaval wordt voor het grootste gedeelte buiten gevierd. Dat willen we met Zòndág òp de Mernt ook voor elkaar krijgen."