Ilse Lucassen, Arno Gommans en Stef van Dijk op de planken.
Ilse Lucassen, Arno Gommans en Stef van Dijk op de planken. Foto: Angelique Lemmens

Roojse Hofkapel in trek

Venray | Het zijn drukke tijden voor de Roojse Hofkapel. De Venrayse vastelaovesband staat deze weken meer dan regelmatig op de planken. Desondanks is geen avond hetzelfde voor de muzikanten: mede dankzij het bredere repertoire weet de band altijd te vermaken.

Door Dennis Stiphout

Ontstaan in 1950 en nog altijd een begrip in de Venrayse vastelaoveswereld: De Roojse Hofkapel hoort bij de Venrayse vastelaovend als veren op een prinsenmuts. Dit seizoen treedt de kapel liefst dertien keer op in Venray tijdens het vastelaovesseizoen. Maar ook buiten Venray weet men de vijftienkoppige Venrayse enclave steeds beter te vinden. "Zo hebben we op de elfde van de elfde in Overloon gespeeld, hebben we in Blerick gestaan en spelen we aankomende zondag in Sevenum", vertelt zanger Stef van Dijk. "Je ziet dat we als band erg positieve reacties krijgen. Voor ons is het ook leuk om zaken buiten de deur te doen."

Dat laatste geeft aan dat spelen in Venray als een thuiswedstrijd voelt voor de kapel.

Niet zo verwonderlijk, aangezien de band ooit is ontstaan uit een deel van de Piëlhaas. "Het begon als samenstelling van een kapel", aldus Van Dijk. "De hofkapel is altijd gelieerd geweest aan de Piëlhaas. Voor ons staat de Piëlhaas ook boven aan de lijst. We vinden het belangrijk om te kunnen spelen als zij dat willen. We zetten met de Piëlhaas altijd al vroeg afspraken vast; we weten van elkaar dat we op elkaar kunnen rekenen."

Alhoewel de kapel al enkele decennia oud is, gaat zij wel degelijk met de tijd mee. Van Dijk: "Het feest is geëvolueerd en als kapel zijn we mee gaan groeien. De behoeftes van Venray veranderden. We hebben drums, gitaren en toetsen toegevoegd om een completere band te kunnen zijn." Dat de Roojse Hofkapel dát is, daarover hoeft geen twijfel te bestaan. Alleen al het aantal liedjes dat de kapel kan spelen, is van indrukwekkende omvang. "Laatst hebben we liedje nummer 240 toegevoegd", vertelt Van Dijk. "We willen ten opzichte van andere bands een heel erg breed repertoire aan nummers hebben. We staan vaker in Venray, dus je wilt niet dat mensen steeds hetzelfde horen. Per seizoen kiezen we zo'n honderd nummer die we gaan doen." Soms wordt een liedje ook op een later moment toegevoegd.

'We hebben 240 liedjes in ons repertoire'

"Je krijgt vaak pas tijdens de vastelaovend een gevoel bij de nieuwe liedjes die dat seizoen zijn gemaakt. In deze weken komen er zo'n vijf tot tien nieuwe nummers bij, dat zijn dan volgens ons echt de toppers van het seizoen."

De bandleden dragen de nummers die ze interessant vinden voor het repertoire zelf aan, waarna wordt gekeken of het nummer inderdaad een toevoeging is. "We hebben een vaste arrangeur die het nummer helemaal arrangeert naar de wensen en bezetting van de hofkapel", aldus de zanger. "Daar gaat ons eigen sausje overheen zodat we het mooi vol kunnen schrijven en de hofkapel wordt benut om een nummer gaaf neer te kunnen zetten."

De grote variëteit in combinatie met de passie van de muzikanten zorgt ervoor dat de hofkapel eigenlijk het hele jaar door repeteert. Na het vastelaovesseizoen vaak eens per maand en afhankelijk vanaf de behoeftes ongeveer vanaf de zomervakantie weer vaker.

De band hoopt zowel jong als oud aan te spreken. "We treden bijvoorbeeld op bij de prinsenproclamatie, maar staan dit jaar ook voor de derde keer op Piëlhazekeutel Live." Nee, stilzitten zit er voor de bandleden van de Roojse hofkapel absoluut niet in. Van Dijk denkt wel te weten wat de kapel zo uniek maakt. "Je bent voor honderd procent met carnaval bezig. In vaslaovesmuziek zit veel blaasmuziek en wij hebben veel blazers. De grote diversiteit is ook uniek, dat geeft een dimensie mee waardoor we ook voor het Venrays publiek variërend genoeg kunnen blijven."