'Het voelde als een vleeskeuring'

Roermond | De 34-jarige en 29-jarige Venrayse broers B. pleegden tussen oktober 2015 en februari 2016 ontucht met een minderjarige stagiaire in hun kapperszaak. Dat stelde de rechtbank in Roermond. Het slachtoffer durfde weinig te zeggen van de ongewenste betastingen, omdat ze bang was om haar stageplek te verliezen. Beide Venraynaren kregen een werkstraf van tachtig uur, naast een voorwaardelijke celstraf van twee weken.

Door Geert van der Star

De stagiaire startte in maart 2015 bij de kapperszaak. "Ze zijn altijd goed voor me geweest, behalve de laatste maanden", vertelde het slachtoffer. De broers begonnen haar toen op de billen te slaan. Het meisje gaf aan dat ze dat niet leuk vond, maar ze hielden niet op. De jongste verdachte kuste het slachtoffer bijvoorbeeld en zei dat ze dit tegen niemand mocht zeggen. Na die kus werd het alleen maar erger.

De oudste broer maakte volgens haar regelmatig opmerkingen over het achterste van het slachtoffer en probeerde haar steeds aan te raken. Als de stagiaire naast hem zat, streelde de 34-jarige B. haar over de benen. "Gewoon even aan je zitten", zei de man dan. De jongste broer vroeg de vrouw ook om naar een thermaalbad te gaan. Het slachtoffer zei nee en wees hem op zijn eigen vrouw. "Maar die is zwanger", antwoordde hij. "Ik durfde niet te zeggen dat ik het niet wilde. Ik was bang om mijn stageplek kwijt te raken", verklaarde de vrouw. Opvallend genoeg namen de broers tegen het einde van de stage van het slachtoffer contact op met de opleiding. De stagiaire dacht 'dat ze genoeg uren had', maar haar stagebegeleiders zeiden dat ze te weinig had gewerkt.

Een andere stagiaire vertelde dat ze twee jaar stage had gelopen bij de broers. "In het begin was het normaal, maar na een jaar begonnen ze me 'op te nemen'", vertelde deze getuige. Ze waren 'aanrakerig, knuffelig en handtastelijk'. Als ze een nieuwe broek aan had, zeiden ze: 'Je hebt een goeie kont in die broek'. En: 'Draai eens een rondje'. "Het voelde weleens als een vleeskeuring", stelde deze stagiaire. "Het was niet fijn." Ook deze stagiaire vertelde dat ze hier niet over wilde zeuren: ze wilde haar stageplek niet kwijt. Ook een derde stagiaire verklaarde over tikken die ze op haar billen kreeg.

De rechtbank vond de ontucht ernstig, juist ook omdat het slachtoffer 'een ondergeschikte minderjarige' was. Daarbij constateerden de rechters wel dat er van handelingen die verder gingen dan 'tikken, vluchtige beenstrelingen en lichamelijk 'passeercontact' geen sprake
was.