Polen in oude boerenbond

CASTENRAY | Ger Camp, ondernemer en eigenaar van het voormalige boerenbondterrein aan de Lollebeekweg in Castenray, wil het al jaren leegstaande gebouw geschikt maken voor de huisvesting van arbeidsmigranten. De man die Numac in Venray groot maakte, wil er zo'n dertig buitenlandse werknemers onderdak bieden.

Door Henk Baltussen

Omwonenden van het boerenbondterrein lieten tijdens de laatste dorpsraadvergadering blijken niet blij te zijn met de plannen van Camp. Tevens waren ze ongelukkig met het feit dat ze via via achter de plannen kwamen. Ties Dinghs van de dorpsraad kon ze niet meer vertellen dan dat op dit moment een architect met de tekeningen bezig is en dat de buurt in een later stadium wordt ingelicht. "Nog voordat de vergunningaanvraag naar de gemeente gaat", zei Dinghs.

Omwonenden zien liever dat het gebouw wordt gesloopt om plaats te maken voor woningen. Zij lieten weten dat Castenray al aan genoeg arbeidsmigranten onderdak biedt. Een summiere telling maakte duidelijk dat overal in het dorp met amper 800 inwoners al vele tientallen buitenlandse werknemers wonen. 'Daarmee zitten we aan de max', stelt het handjevol omwonenden. 'Het is ons goed recht aan te geven dat we er hier niet meer bij willen. We hopen dat de dorpsraad niet met de plannen van Camp meegaat.'
Door op tijd aan de bel te trekken hoopt de buurt dat Camp zijn plannen afblaast.
"De buurt moet er wel in mee willen gaan", zegt Camp. "De dorpsraad heeft ook de optie aangegeven om daar gewone appartementen te bouwen. Voor de jongere mensen uit Castenray. Daar kan ik me ook wel in vinden. Maar de arbeidsmigranten kunnen we goed gebruiken. De auto's kunnen ze kwijt op de binnenplaats en er moet toezicht komen. Het zijn ook mensen die hier een toekomst op willen bouwen. En ze verdienen zodanig behandeld te worden, zoals wij dat ook graag zouden willen. Ik kan me de zorgen van de buurt wel voorstellen. Het moet daar geen wildwest worden."

Omwonenden willen zo snel mogelijk in overleg met Camp: 'Dat is ook wel zo eerlijk ten opzichte van Camp. We zijn bang dat de gemeente heel snel met de plannen meegaat.' De dorpsraad beloofde op zo kort mogelijke termijn met Camp en buurt aan tafel te gaan. Camp, die technische dienstverlener Numac uitbouwde tot een bedrijf met 1.200 werknemers, verliet in 2007 de onderneming en is nu directeur van de Madolex Group in Roermond.