Lollebeek weg uit
vennen Castenray

CASTENRAY | De Lollebeek verdwijnt uit de Castenrayse Vennen en krijgt een nieuw stroomgebied enkele honderden meters zuidelijker in de richting van Horst. Dat gebeurt om het waterpeil in de vennen hoger te krijgen om in de toekomst een andere vegetatie te krijgen, die beter bij het natte natuurgebied past.

De Lollebeek stroomt momenteel door het laagste punt van de Castenrayse Vennen. Op die manier neemt de beek veel water mee uit het vennengebied. Dat heeft tot gevolg dat het grondwaterpeil in het natuurgebied te laag is. Daardoor verdrogen de vennen. Dat is niet de bedoeling, want de vennenvegetatie gedijt het beste in een natte omgeving. Daarbij komt dat het water in de beek vaak vermengd wordt met water uit de Maas. Het gevolg daarvan is groei van bepaalde planten die niet in een vennengebied thuishoort. Met het verplaatsen van het stroomgebied van de Lollebeek willen Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer, de uitvoerders van het project, de oorspronkelijke plantengroei weer terugkrijgen. Na verplaatsing van de beek, het gaat over een lengte van ongeveer anderhalve kilometer, wordt het voormalige stroomgebied gedempt. Volgend jaar wordt met de werkzaamheden aan de westzijde van de snelweg A73 begonnen. De dorpsraad van Castenray is inmiddels op de hoogte van de plannen.

Als het karwei klaar is, worden de wandelroutes in het gebied aangepast aan de nieuwe beekloop.

De Lollebeek begint in het Castenrayse Broek en stroomt door het natuurgebied Castenrayse Vennen ten zuiden van het dorp Castenray in oostelijke richting. De beek gaat onder de A73 door om enkele kilometers ten zuidwesten van Tienray, vlak bij de zandwinning van De Diepeling in de Grote Molenbeek uit te monden. De Molenbeek mondt vervolgens via de haven in Wanssum uit in de Maas.
In 2014 werd de Lollebeek al in een meer natuurlijke vorm gebracht.