Vanaf links Leonie Roth, Eva Rutten en Myrna van Rens die de nieuwe danscursus gestalte gaan geven.
Vanaf links Leonie Roth, Eva Rutten en Myrna van Rens die de nieuwe danscursus gestalte gaan geven. Foto: Henk Lammen

Speciaal dansen bij danshuis

Venray | Danshuis Venray start op woensdag 20 maart met een nieuwe cursus Speciaal dansen. De lessen zijn bedoeld voor jongeren met een mentale of fysieke beperking. "Dit is voor ons een enorme uitdaging", aldus dansdocente Eva Rutten die de eerste cyclus van acht lessen gaat geven.

Door Henk Lammen

Het balletje voor het nieuwe dansproject ging ongeveer een jaar geleden rollen na een gesprek tussen Myrna van Rens van Danshuis Venray en Leonie Roth uit Oostrum. "Mijn dochter Emma heeft altijd met heel veel plezier bij Myrna gedanst. Helaas moest ze noodgedwongen stoppen toen bij haar een hersentumor werd geconstateerd en ze daarna niet meer alles kon", aldus Roth. Samen met Myrna van Rens werd het idee bedacht om een nieuwe dansgroep te starten voor kinderen die om welke reden dan ook fysiek en/of mentaal moeite hebben om in de reguliere groepen te dansen.

Roth: "In die groepen komt een kind net een pasje of tel te laat. Dat werkt niet voor het individu, maar ook niet voor de groep. Speciaal dansen is een nieuwe dansvorm die deze kinderen een mooi alternatief biedt. Zij kunnen zich uiten, hun eigen ding doen en creatief bezig zijn. Emma krijgt in ieder geval weer de mogelijkheid om te dansen, iets dat ze altijd met heel veel plezier heeft gedaan." Myrna van Rens vult haar aan: "Iedereen met een beperking krijgt bij ons de kans om in groepsverband te dansen en te stralen. Plezier hebben in wat je doet. In iedere les worden de leerlingen op hun eigen niveau aangesproken en uitgedaagd zodat bij iedereen het beste naar boven kan komen. In de danslessen, workshops, optredens en overige activiteiten van Speciaal dansen staan dan ook individuele aandacht, zelfvertrouwen en ontwikkeling centraal."

'Met een glimlach naar buiten lopen'

Ruimte en faciliteiten worden door Danshuis Venray beschikbaar gesteld. Vanuit het stimuleringsbudget van Grenzeloos Actief wordt de cursus grotendeels vergoed. "Wij vragen een eigen bijdrage van 25 euro per deelnemer voor de cursus." Ook voor dansdocente Eva Rutten, die bij Danshuis Venray de kinderlessen verzorgt, is Speciaal dansen een hele nieuwe ervaring. Ze staat in ieder geval te popelen om medio maart van start te gaan. "Ik heb er enorm veel zin in en ben er van overtuigd dat het tot iets heel moois kan uitgroeien." Ze beseft zich terdege dat het een hele opgave wordt. "Het zal heel veel improviseren worden. Aftasten van en inspelen op de dynamiek van de groep en het individu. De gemoedstoestand van de kinderen. Mijn doel is in ieder geval dat de kinderen na een les met een grote glimlach naar buiten lopen. Dan hebben we ons doel bereikt."

De nieuwe cursus wordt gegeven in een kleine groep van maximaal acht kinderen in de leeftijd van 8 tot 18 jaar. De acht lessen worden gegeven op woensdagen van 18.15 tot 19.00 uur in de dansruimte van Danshuis Venray in het voormalige kunstencentrum aan de Heuvelstraat. De laatste les is op 22 mei. Aanmelden voor Speciaal dansen kan via de website van Danshuis Venray www.danshuisvenray.nl.