Kleermaker Piet Janssen aan het werk.
Kleermaker Piet Janssen aan het werk. Oude foto

Kleermaker Piet Janssen

Venray | Peter Johannes (Piet) Janssen werd in Venray geboren op 13 juni 1913 als zoon van Leonardus Hubertus Janssen en Petronella Poels.

Na de lagere school ging hij in Helmond het kleermakersvak leren. In die tijd begon je, zoals in elk erkend vak, als leerling. Daarna werd je gezel en als je volleerd was, mocht je het meesterexamen doen. Piet deed dat op 24 augustus 1940 in Utrecht. Hierdoor kreeg hij de graad van 'Meester in het Kleermaken'.


Op de zolder van de achterbouw op Langstraat 26 (nu 30) begon Piet een kleermakerij in het huis van zijn ouders. Piets vader overleed in 1943 en toen zijn moeder in 1949 kwam te overlijden, nam hij het ouderlijke huis over. De zaken gingen zo goed, dat de achterbouw in 1956 werd uitgebreid en er werden medewerkers in dienst genomen. Enkele bekende namen zijn Jo van Els, Cor van de Vorle, Lien en Paula van den Beuken, Gerrit van Teefelen en Annie Rongen.

Nu zijn we gewend om naar een winkel te gaan en een geconfectioneerd kledingstuk uit het rek te pakken. Als een mouw of broekspijp te lang is, wordt die korter gemaakt en klaar is Kees. Voordat de confectie zijn intrede deed, werd alle bovenkleding door de kleermaker gemaakt. Je moet hierbij denken aan herenkostuums, mantelpakjes, regen- en winterjassen. Bijzondere opdrachten waren het jacquet met de bijbehorende streepjespantalon, uniformen voor muziekgezelschappen en rijkleding voor ruiters. Werkkleding werd van Manchesterstof gemaakt, een geribbelde slijtvaste katoenen stof, die Piet altijd op voorraad had. In die tijd waren er veel kleermakerspatroons met hun medewerkers werkzaam in Venray. Bovendien besteedden de patroons werk uit aan thuiswerksters. De kleermakers waren verenigd in de RK Kleermakers-Patroonsbond Venray e.o. die als patroonheilige St. Gerardus Majella had. Deze bond was de eerste van Nederland. Piet was enige tijd voorzitter van deze bond.

Als een klant een kostuum bestelde, werden de maten opgenomen en zocht de klant een stof uit. De kleermaker bestelde de uitgezochte stof bij de groothandel. Aan de hand van de maten werd een papieren patroon gemaakt. Deze werd op het stof gespeld en langs de rand uitgeknipt. Daarna werd, simpel gezegd, het kostuum in elkaar geregen en de klant werd uitgenodigd om te komen passen. Als bijvoorbeeld de mouw niet mooi aan de schouder zat, werd – vaak tot verbazing van de klant – de kop van de mouw losgescheurd en met spelden correct vastgezet. Daarna werd het kostuum definitief in elkaar genaaid en afgewerkt. Na het persen, werd het kostuum in een grote platte doos, die in de kartonnagefabriek van de gebroeders Laurensse gemaakt was, afgeleverd.

Toen de confectie opgang deed, kreeg de kleermakerij het moeilijk. Er moesten op andere manieren inkomsten gegenereerd worden. Piet maakte met zijn medewerkers kleine series geconfectioneerde herenkostuums. Ook maakte hij judopakken en judomatten. Uiteindelijk werd het economisch te moeilijk en kreeg Piet een aanstelling als kleermaker op Sint Servatius, waar hij tot zijn pensionering werkte.

Op de foto zit Piet in de karakteristieke kleermakerszit. Naast hem dochter Ria die geen kleermakerseigenschappen van haar vader erfde.

Piet overleed in Venray op 16 september 1987.
Foto: Collectie Leo Janssen. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray