Openingstijden ruimer

Venray | Winkels in de gemeente Venray mogen vanaf dit jaar met uitzondering van enkele zon- en feestdagen op alle zondagen geopend zijn. De vrijstelling geldt op zondagen van 08.00 tot 20.00 uur. In bepaalde situaties kan de gemeente ontheffing verlenen om de openingstijden incidenteel te verruimen.


Op nieuwjaarsdag, eerste paasdag, 4 mei na 19.00 uur, eerste pinksterdag, 24 december na 19.00 uur en op eerste kerstdag blijven de winkeldeuren gesloten. Het vrijgeven van de winkeltijden op zon- en feestdagen past volgens de gemeente perfect in de huidige tijd. De regeldruk wordt verminderd en de verantwoordelijkheid ligt bij de ondernemers zelf. Zo hoeven winkeliers geen ontheffing meer aan te vragen om de deuren op zon- en feestdagen te openen. Ondernemers hoeven dus ook geen leges meer te betalen aan de gemeente. Voor openstelling tussen 22.00 en 06.00 uur moet nog wel een ontheffing aangevraagd worden en dan moeten er wel vergoedingen worden betaald aan de gemeente.

De verruiming past volgens de gemeente Venray ook bij het 'nieuwe winkelen'. Het koop- en winkelgedrag van consumenten verandert ingrijpend. De consument winkelt steeds vaker op internet. Voor winkeliers ligt er volgens de gemeente een uitdaging om te blijven concurreren met internetwinkels door extra service, beter advies of gerichtere communicatie. Ruimere openingstijden kunnen hier volgens de gemeente aan bijdragen. Ondernemers worden daarnaast door de gemeente uitgedaagd om met nieuwe initiatieven bij te dragen aan de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van het centrum van Venray.

Voorheen was het zo dat winkels ieder jaar maximaal 12 ontheffingen konden aanvragen om op zondag geopend te zijn. Daarnaast geldt een toeristische status voor de kern van Venray waardoor in deze gebieden winkels op zondag open kunnen zijn. Deze toerismebepaling is uit de huidige winkeltijdenwet geschrapt en dat is, naast meer flexibiliteit voor de ondernemers, een reden geweest om de regels aan te passen. De aangepaste tijden op zon- en feestdagen verminderen volgens de gemeente de overheidsregulering, regeldruk, administratieve lasten. De flexibiliteit voor ondernemers wordt daarnaast vergroot. In de winkeltijdenwet is medio 2013 gewijzigd. Door de inwerkingtreding van de nieuwe winkeltijdenwet hebben gemeente de mogelijkheid om af te wijken van deze wet. Gemeenten kunnen zelf de openingstijden bepalen.