Merendeel Smakt tegen zonnepark

SMAKT | Een onderzoek onder inwoners van Smakt leert dat een ruime meerderheid tegen de komst is van een zonnepark. De zonnepanelen komen op een 25 hectare groot landbouwveld aan de dorpsrand, gelegen tussen A73 en Maaslijn, direct grenzend aan de achterkant van camping De Barrier aan de Maasheseweg.

Door Henk Baltussen

Een schriftelijke enquête in het 74 woningen tellende dorp wees uit dat 75 procent van de inwoners een zonnepark op die locatie afwijst. Van de 74 geënquêteerden gaven er 68 respons, waarvan 3 zich uitspreken voor het zonnepark, 14 blijven neutraal en de overige 51 zijn tegenstander van de Kronos-plannen op die plek.


Voor Dorpsraad Smakt-Holthees is de uitslag aanleiding zich volledig achter de tegenstanders van het zonnepark te scharen. Eerder nam de dorpsvertegenwoordiging een neutrale houding aan in de kwestie. "Maar met zo'n duidelijke uitslag kan dat niet meer langer", zegt dorpsraadvoorzitter Peter Coppus. "We wachten af wat de gemeenteraad dinsdag over het zonnepark besluit. Mocht het nodig zijn, dan komen we in actie." Wat die acties kunnen inhouden, daar wil Coppus nog niet op vooruitlopen.


Omwonenden hebben alternatief

SMAKT | Tegenstanders van het zonnepark in Smakt klagen niet alleen, ze geven ook een alternatieve locatie aan waar Kronos wat hen betreft de zonnepanelen mag plaatsen. Dat terrein ligt aan de andere kant van de A73 en is zo'n achttien hectare groot.


Volgens Math van de Winkel, die in de buurt van die locatie een boerenbedrijf heeft, heeft de grondeigenaar daar geen moeite mee. "Het is dezelfde eigenaar van de gronden waar nu het zonnepark is gepland. Binnenkort spreken we hier met Laurens van Ochten van Kronos over. "Voor de omwonenden is de alternatieve locatie reden om de meeste bezwaren te laten vallen."
De wethouders Carla Brugman en Martijn van der Putten houden echter vast aan de huidige locatie. Ze antwoorden op vragen van de dorpsraad dat ze al enkele malen hebben aangegeven dat de huidige locatie niet ter discussie staat en past binnen het kader van grootschalige energieopwekking. 'Andere locaties zijn op dit moment formeel niet aan de orde'. Tevens geven B en W aan dat de gemeenteraad nog twee keer kan aangeven of ze met de zonneparkplannen door mogen gaan.