Afbeelding
Foto:

Rogeer Joseph Vincentius (Vincent) Pijls

Venray | Rogeer Joseph Vincentius (Vincent) Pijls werd op 6 juni 1885 in Schinnen geboren als zoon van Renier Pijls en Anna Kallen. Renier was landbouwer en Anna was grondeigenares. Vincent was koopman.

Op 14 mei 1912 werd Vincent in de gemeente Venray ingeschreven. Op 20 mei 1912 trouwde hij met de Venrayse Antonia Camps. Antonia overleed op 2 december 1913 in het kraambed. Op 17 juli 1914 vertrok Vincent naar Schinnen. Op 29 september 1915 kwam Vincent terug naar Venray en ging in de Grotestraat wonen. Op 4 oktober 1915 trouwde Vincent met Johanna Büchel die op 26 april 1879 in Brühl werd geboren. Met Johanna kreeg Vincent negen kinderen. Vincent kocht op 14 oktober 1915 het huis, gelegen aan Grotestraat 14 van Peter Camps en zijn erven. Hij verbouwde de winkel en breidde de zaak uit. Hij stopte de handel in koloniale waren en krachtvoer en richtte zich op de handel in manufacturen en modeartikelen. Hij had ook een kleermakersatelier voor het produceren van dameskleding, dameshoeden, toeren en pelterijen. In de loop van de jaren breidde het assortiment zich uit zodat van baby tot volwassene er kleding gekocht kon worden. Ook beddengoed en gordijnen nam hij in zijn assortiment op.

Op maatschappelijk, economisch en cultureel gebied betekende Vincent veel voor Venray maar ook ver daarbuiten. Een selectie van de belangrijke en opmerkelijke functies van Vincent waren:

- In 1918 was hij medeoprichter van de ruiterclub Ons Genoegen.

- In 1919 was hij commandant van de Vrijwillige Landstorm.

- In 1919 was Vincent voorzitter van de kruideniersvereniging Venray.

- In 1921 was Vincent commandant van de Vrijwillige Brigade en Burgerwacht.

- In 1922 werd hij voorzitter van de Paardenverzekering Venray.

- In 1924 was Vincent voorzitter van de Boerenbond Venray.

- In 1926 werden de Sint Odafeesten gehouden. Vincent werd benoemd tot ondervoorzitter van het organiserend comité en hij stelde zijn bos beschikbaar voor de uitvoering.

- In 1927 kreeg Vincent het Eereteeken Watersnood 1926 in zilver toegekend als erkenning van uitstekende daden bij de watersnood van 1926.

- In september 1929 werd Vincent bestuurslid van de N.V. Middenstands Inkoopvereniging Limburg.

- In 1930 was Vincent voorzitter van de NVP (Nederlandsche Vereniging van Pelskonijnenfokkerij).

- In 1933 werd hij benoemd tot officier in de Orde de Saint Georges, een orde die maatschappelijke doelen ondersteunde.

- In 1935 was Vincent bestuurslid van BPOVL (Bond van Paardenrennen Organiserende Verenigingen in Limburg).

- In 1935 werd hij voorzitter van het uitvoerend comité rondom het 75-jarige bestaansfeest van het Venrayse Fanfarecorps.

- In 1935 was Vincent ondervoorzitter van de Landbouwtentoonstelling in Venray.

- Onder voorzitterschap van Vincent werden de fundamenten voor de Venrayse carnaval gelegd.
In 1939 werd Vincents zoon Constant uitgeroepen tot prins Con en trok de eerste optocht door de Venrayse straten. Vincent werd de eerste vorst van vastelaovesvereniging De Piëlhaas.

- In 1939 werd Vincent in de gemeenteraad gekozen.

- 1939 Vincent was voorzitter van de R.K. Staatspartij Venray.

Op 25 mei 1945, na een kortstondige ziekte, overleed Vincent in Deurne. In zijn rouwadvertentie werd vermeld dat hij ridder in de Orde van Oranje-Nassau was. Deze biografie is een samenvatting. De volledige versie is op RooyNet te lezen, onder webexposities/ biografieën.