Grootste buurman zonnepark vreest voor zijn camping


SMAKT | Danny Bosma, eigenaar van camping de Barrier aan de Maasheseweg in Smakt, is volop doende zijn recreatiepark toekomstbestendig te maken. In het kort komt het erop neer dat hij de terreinen van de chalets wil verruimen. Dat kost tijd en geld. Daarbij past geen zonnepark dat over een lengte van een kilometer op enkele meters afstand aan de achterkant van zijn terrein grenst. Hij vreest voor geluidsoverlast, brandgevaar en dat dieren in de knel gaan komen. "Dat zonnepark voelt als een hamer in mijn nek."

Door Henk Baltussen

Maar er zit hem nog meer de dwars. De beroerde communicatie van Kronos Solar, de ontwikkelaar van het zonnepark, en de gemeente Venray met de omwonenden bezorgt Bosma een knoop in zijn maag. Hij hoorde vorig jaar bij toeval over de plannen voor een zonnepark tussen het dorp Smakt en zijn camping. "Of ik het had kunnen weten? In weekblad Peel en Maas heeft begin vorig jaar wat op de gemeentepagina gestaan, over zonnepark Venray. Dan denk je niet meteen dat de locatie hierachter ligt. Er was eerder sprake van een project op De Blakt. Vorig jaar januari was de de dorpsraad al op de hoogte. Maar ik las en hoorde daar verder niets over, ook niet in het dorpsblad. In de zomer heb ik toch op tijd zienswijzen kunnen indienen. Daar heb ik nooit meer wat over gehoord."
Familiebedrijf De Barrier heeft een oppervlakte van 35 hectare, voornamelijk bosgebied, waarvan 15 hectare bestemd is voor recreatie. Naast plaatsen voor tenten en caravans staan er 309 chalets. Bosma heeft niet de intentie dat aantal uit te breiden. "Het zou in het kader van de brandveiligheid wel kunnen. Maar ik kies voor mee ruimte rond de chalets."
Daarbij wil Bosma geen vaste bewoners op zijn park. Ook onderverhuur van de chalets staat hij niet toe. Bij een rondgang over het park valt in de bosrijke omgeving direct de rust op. Het gros van de vakantiewoningen liggen er verlaten en bij. Wat opvalt is het lawaai van voorbijrazend verkeer op de naastgelegen A73. "Dat gaat altijd maar door", zegt Bosma. "Ik weet niet meer anders."

'De Barrier staat niet in geluidsrapporten. Een grote omissie'

Een bospad leidt naar de achterkant van het recreatiepark, dat provisorisch is omheind. Reeën, dassen en andere dieren hebben geen moeite die hindernis te nemen. Het is voor de dieren een route om naar de andere kant van de A73 te kunnen komen. Op een meter afstand van de omheining moeten de eerste zonnepanelen komen staan. Bosma: "De ruimte tussen de panelen is klein. Er komen daar kiezels te liggen. Geen goede omgeving voor dieren. Ik las ook dat Kronos tussen die panelen schapen wil laten lopen." Bosma schiet bijna in de lach en werpt een blik op de A73. "Het verkeer daar wordt alleen maar meer. Zegt het college ook. De Barrier is niet meegenomen in de geluidsrapporten. Een omissie van jewelste, natuurlijk."


Bosma heeft zich net als andere omwonenden verdiept in de Kronosplannen. Hoe meer hij erover leest, des te meer vragen borrelen op. "Zo moet het park vanaf de A73 er aantrekkelijk uitzien. Dat gaat ten koste van het rendement. Je haalt uit zo'n park toch het maximale. Ik had Kronos vragen gesteld over de stroomomvormers op het park en kreeg totaal verkeerde info. Blijkt dat die dingen met ventilatoren zo groot als garageboxen kunnen worden."