Afbeelding
Foto: Christ van den Munckhof

Afscheid tandarts Cas van Gemert

Venray | Cas van Gemert nam vorige week woensdag na 40 jaar afscheid van zijn tandartsenpraktijk. De van oorsprong Wanroijse tandarts bekent dat het afscheid soms best wel emotioneel was.

Door Christ van den Munckhof

Van Gemert startte zijn praktijk veertig jaar geleden in een leegstaand appartement boven van Oirschot aan de Grotestraat in Venray. Toen Van Gemert vier decennia geleden zijn praktijk opzette, hadden veel van zijn nieuwe patiënten te kampen met angsten voor de tandarts. Die angst werd in veel gevallen veroorzaakt door de schooltandarts. "Die angst van de schooltandarts zat er bij veel mensen destijds goed in. In die tijd was het trekken van tanden ook de normaalste zaak. Soms had ik maanden dat ik meer dan 400 tanden trok. Nu doen we er nog geen 200 in een jaar.", legt Cas uit. "Preventie en behoud van het gebit is steeds belangrijker geworden. Sterker nog, het gebit moet er ook goed uitzien. We trekken nog alleen als er geen andere oplossing meer is."

Van Gemert heeft zijn praktijk in al die jaren uitgebreid met acht preventieassistenten en twee mondhygiënisten. "Vooral de manier van werken is veranderd. Destijds deed ik alles zelf. Nu zijn diverse taken in handen van preventieassistenten gelegd. Dit zijn heel getrainde medewerkers. Uiteraard ligt de eindverantwoording nog steeds bij de tandarts. Zo blijft ook boren een taak van de tandarts." Met deze nieuwe manier van werken was Cas van Gemert een van de eerste in de regio. Ondanks het feit dat Van Gemert zijn praktijk een jaar geleden heeft overgedragen aan zijn schoonzoon Rob, praat hij nog steeds over zijn praktijk en zijn medewerkers. "Logisch want ik heb deze praktijk samen met mijn medewerkers opgebouwd." Dat afscheid nemen niet altijd gemakkelijk is, blijkt als een cliënt de praktijk binnenkomt om een fles wijn af te geven. "Dat is toch heel mooi. Dit is zeker niet de enige fles die ik gekregen heb", lacht de tandarts. "Ik heb zelfs een zelfgemaakte cognactaart gekregen van een cliënt. En die was heel lekker." Opnieuw moet Cas weer even slikken.

'Ik heb zelfs een cognactaart gekregen'

Is Van Gemert nu tandarts af? "Ja, en nee", antwoordt Cas. "Mijn zoon Bram is kaakchirurg en is betrokken bij een tandheelkundig project op Sao Tomé en Principe. Dat is een klein eilandstaatje voor de kust van Gabon. Daar zijn geen tandartsen en het project voorziet de 200.000 inwoners in de basisvoorzieningen. Twee keer per jaar gaat een team jonge enthousiaste tandartsen naar dit eiland om tandheelkundige hulp te verlenen. Zij huren daar een pick-up, hebben twee kisten bij zich met tandheelkundige instrumenten, hulpmiddelen en vijf tuinstoelen. Daarmee rijden ze over het eiland om mensen te helpen. Bram heeft mij en mijn vrouw Marie-Louise gevraagd actief deel te nemen aan dit project. En dan niet alleen tandheelkundige hulp verlenen, maar ook preventieassistenten opleiden. Een hele leuke uitdaging. Marie Louise is zelfs al Portugees gaan leren." Dus vervelen hoeft Van Gemert zich niet. Naast dit project is hij regelmatig op de golfbaan terug te vinden. Maar toch neemt hij met de nodige weemoed afscheid van zijn praktijk. "Ik kijk terug op veertig fantastische jaren als tandarts in Venray, ondersteund door een geweldig team. Ik wil dan ook alle patiënten hartelijk bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen."