Zorgen om leefbaarheid

Castenray | Teruglopende ledenaantallen, minder inkomsten en een nijpend tekort aan vrijwilligers. Veel verenigingen hebben ermee te maken. Ook in Castenray speelt de problematiek. Verschillende verenigingen willen nu de krachten bundelen en het tij keren. Dat bleek maandagavond tijdens de jaarvergadering van stichting Jeugd- en gemeenschapshuis De Wis.

Door Willem Menting

Onder de aanwezigen waren onder meer de gebruikers van De Wis, vertegenwoordigers van allerlei verenigingen en bezorgde dorpsgenoten. Tijdens een brainstormsessie vroeg het bestuur van gemeenschapshuis De Wis hen naar de rol van het gemeenschapshuis in de gemeenschap. De exploiterende stichting heeft te maken met teruglopende inkomsten en daar moet wat aan gedaan worden. Dat zou op termijn betekenen dat de onderhoudskosten van het gebouw niet meer opgehoest kunnen worden. Tijdens de sessie bleek het probleem veel dieper te liggen. Meerdere verenigingen en stichtingen hebben met dezelfde problematiek te maken. "De meeste verenigingen worden bestuurd door grijze koppen. Tot die groep behoor ik ook, dat zegt wel iets. We moeten de jeugd meer bij de verenigingen betrekken", zegt een bezorgde Castenrayse. "Dan moeten we de jongeren wel echt een stem geven en echt naar ze luisteren. We moeten buiten de lijntjes durven denken", vult een ander haar aan.

Out of the box-denken. Daar blijkt de oplossing te liggen volgens veel verenigingen. "We moeten durven investeren in nieuwe ideeën, dat mag in het begin best wel wat geld kosten. In een later stadium wordt dat weer terugbetaald, dat weet ik zeker. De meeste verenigingen hebben best wel wat geld in kas, dat moeten we durven te investeren", vertelt een vertegenwoordiger van carnavalsvereniging De Schanseknuppels. Iedereen is het erover eens dat De Wis behouden moet blijven voor de leefbaarheid van Castenray. Sinds de fusie met de basisschool van Oirlo staat het schoolgebouw al in het buurdorp. Er werd onder meer het voorstel geopperd om een aparte verjongde activiteitencommissie onder het bestuur van De Wis te hangen. Het bestuur gaf aan dat het aan mankracht ontbreek om zelf evenementen te organiseren, dus die initiatieven moeten vanuit het dorp komen. Aan wilskracht ontbreekt het Castenray in ieder geval niet.

De dorpsraad van Castenray gaat zich in ieder geval inzetten om de activiteitencommissie op te zetten en daarin krijgt de jeugd een flinke stem. "De jeugd heeft immers de toekomst. We gaan dit tijdens onze eerstvolgende vergadering zeker bespreken." Zoals bij een brainstormsessie hoort werden ook de eerste ideeën al geopperd. "We moeten een feesttent bouwen tijdens de kermis. Dat wordt gegarandeerd een succes."