Tamara, Stef en hun fans gaan helemaal uit hun dak: op naar de LVK-finale.
Tamara, Stef en hun fans gaan helemaal uit hun dak: op naar de LVK-finale. Foto: Henk Lammen

Venray met drie liedjes in LVK-finale (video)

Venray | Bjorn en Mieke, Pruuf Mar en Goedzat staan volgende week vrijdag (15 februari) in de finale van het 43ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK).

Door Dennis Stiphout

Het grote, carnavaleske muziekspektakel vindt plaats in het MECC in Maastricht. Bjorn en Mieke stonden al vijf keer eerder in de finale, maar de vreugde was er desondanks niet minder om. "Het blijft een lekkere opluchting als het weer gebeurt", aldus Bjorn Poels over de vijfde finaleplek op rij. "Ik zei net nog: zeven jaar geleden waren we voor het eerst sinds 25 jaar weer vertegenwoordigd en nu staan we gewoon met drie liedjes uit Venray in de finale!" Bjorn en Mieke brengen hun liedje 'Nog Efkes' als twaalfde ten gehore.

Verrassender was de finaleplek van de winnaars van de Venrayse liedjesavond, het duo Goedzat. David Janssen en Coen Classens zijn één van de zes debutanten en treden met hun nummer Hutjemutje als vierde op. Janssen: "Voor mij was het de derde keer dat ik in de halve finale stond, dus ik wist al hoe het is om er niet in te staan. Dat is een heel belangrijk gegeven." Voor Janssen viel het kwartje toen hij op de livestream op Facebook zag dat één van de L1-journalisten in Veulen was. "Het wachten daarvoor vond ik verschrikkelijk eerlijk gezegd. Toen we de camera om zagen draaien (en dus bekend werd dat de journalist in Veulen was, red.) ontstond er spontaan een klein dorpsfeest. Voor sommigen was het erg emotioneel en vreugdevol. Het is een feestje dat je met z'n allen viert. Kicken, echt ongelofelijk dat je dat mee mag maken."

Een ander duo dat tot het allerlaatste moment in spanning werd gehouden was Pruuf Mar, bestaande uit Stef en Tamara Koonings. De apotheose van de vier uur durende radio-uitzending, waarin de twintig halvefinalisten door vijf journalisten werden bezocht en bekendgemaakt, vond namelijk plaats bij Goesting. Nadat bekend was geworden dat Bjorn en Mieke in de finale stonden, trok iedereen naar Goesting waar Pruuf Mar en Loss streden om de laatste Venrayse finaleplek. Uiteindelijk bleek die naar Pruuf Mar te gaan. "Ze houden ons wel vaker in spanning", blikt Tamara Koonings terug. "Bij de bekendmaking van de halvefinalisten werden we ook al als voorlaatste genoemd. We kregen wel al berichten vanuit Tof en zagen dat er nog een finalecheque uit te reiken was. Toen ze uiteindelijk onze naam noemde, kwam er heel veel spanning uit. Stef en ik waren beiden door het dolle heen, het was echt bizar. De finale zelf wordt genieten, we kijken er ontzettend naar uit."

In lijn met het bekendmaken van de halvefinale- en finaleplek, treedt het Ysselsteynse duo met hun liedje Zoeëmar dat moment als laatste op in de finale, die volgende week vrijdagavond vanaf 20.00 uur live via de Limburgse zender L1 op televisie en radio te volgen is.