Rick van Haren met zijn ouders én de gewonnen beker.
Rick van Haren met zijn ouders én de gewonnen beker. Foto:

Bekerwinst na turbulente finale

Nijmegen | Venraynaar Rick van Haren heeft met zijn team ploeg Nijmegen Devils afgelopen zondagmiddag de nationale ijshockeybeker gewonnen. In de spectaculaire finale werd Hijs Hokij uit Den Haag na verlenging met 4-3 verslagen.

Zowel binnen als buiten het veld bracht de finale veel spektakel met zich mee. Daarbuiten gebeurde dat vooral in negatieve zin. Enkele bussen met 'supporters' van de Devils werden voorafgaand aan de finale door de politie staande gehouden. Na uitgebreid onderzoek mochten die bussen niet veder rijden, omdat supporters onder invloed in de bus zaten en er vuurwerk en vechthandschoenen werden gevonden. Desondanks bleef het onrustig bij De Uithof in Den Haag, waar het finaleduel werd gespeeld.

"Wij hebben ons daarvan gedistantieerd", laat Van Haren weten. De wedstrijd in het veld was in positieve zin erg spectaculair. De thuisploeg uit Den Haag kwam in de eerste periode met 2-0 voor, waarna de Nijmegenaren iets terug deden. "De laatste periode (de wedstrijd bestond uit drie periodes van twintig minuten, red.) liep helemaal gek. We maakten de 2-2, waarna Den Haag enkele minuten later de 3-2 maakte. Wij moesten daarop alles of niets gaan spelen." Dat moest ook nog eens met een man minder. "Toen was de hoop wel vervlogen", vertelt Van Haren gepassioneerd. "Ik zag dat er bij Den Haag een speler te veel in het veld stond. Toen begon ik te schreeuwen en vervolgens deden de coach en de hele bank dat ook." Het zorgde ervoor dat ook Den Haag een speler eraf moest halen, waardoor het weer vijf tegen vijf werd. De Devils wisselden daarop de keeper en gingen met vijf veldspelers spelen. "In de laatste tien seconden werkten zij niet goed uit, waarna onze topscorer de puck op zijn stick kreeg en hem heel hard in de bovenhoek schoot." Het leidde tot een vreugde-explosie bij de uitsupporters én op de bank. Daar zat Van Haren toen al op; hij speelde alleen de eerste twee periodes.

De opzienbarende verlenging moest toen nog beginnen. Die werd uiteindelijk in Nijmeegs voordeel beslist door Jeffrey Melissant, vorig seizoen nota bene nog uitkomend voor Den Haag. Het leidde tot veel feestvreugde. "De beker is mee de bus in gegaan", aldus Van Haren. "We zijn bij terugkomst met z'n allen de stad in gegaan. Erg laat werd het niet, want sommigen hadden maandag gewoon verplichtingen."

Van Haren hoopt met zijn ploeg ook nog op de landstitel. De Nijmegenaren bereiden zich voor op de Final Four, die in het eerste weekend van maart gespeeld zal worden. Samen met Den Haag, Geleen en Heerenveen maakt de ijshockeyclub uit Nijmegen dan uit wie er landskampioen wordt. Eerst staan er twee halve finales op het programma, waarna de finale wordt gespeeld.