Burgerwoningen verplaatsen

VENRAY | Het woon- en leefklimaat voor burgers in de dorpen en het buitengebied van de gemeente Venray moet worden verbeterd. Daartoe moeten niet alleen agrarische bedrijven bij woonkernen verdwijnen, maar ook dienen burgerwoningen op locaties waar de boeren veestallen hebben naar woongebieden worden verplaatst.

Het college is van mening dat in gebieden waar veel veehouderijbedrijven liggen, het een betere optie is een burgerwoning te verplaatsen. Dat lijkt een beter resultaat op te leveren dan bij veebedrijven te investeren in technieken die de uitstoot van onder meer stank en fijnstof moeten reduceren.
Voor bestaande agrarische bedrijfswoningen die niet meer noodzakelijk zijn voor de bedrijfsvoering, is volgens het college verplaatsen vaak een betere oplossing. Voor deze aanpak is de regeling verplaatsen agrarische bedrijfswoningen uitgewerkt. Agrarische bedrijfswoningen in burgerwoningen veranderen is in de regeling niet meer aan de orde.
De regeling wordt in 2021 geƫvalueerd en of die kan worden gecontinueerd. Burgemeester en wethouders leggen dit raadsvoorstel eerst neer bij de raadscommissie Wonen die er dinsdag 19 februari over vergadert.