Ingezonden brief

Kanttekeningen bij zonneparken

SMAKT | De bezwaren die zijn ingediend tegen de aanleg van een zonnepark te Smakt, hebben de meesten van u vast al vele keren gehoord of gelezen. Ik ben het daar volledig mee eens; nog meer geluidsoverlast en bovendien nog lichtoverlast. Ik wil echter nog meer argumenten aanvoeren die de noodzaak van de aanleg van een zonnepark weerleggen.

De klimaatdiscussie gaat over het verminderen van de CO2-uitstoot. Door de bouw van zonnepanelen worden vele hectares landbouwgrond aan gebruik onttrokken. Groeiende planten onttrekken CO2 (een broeikasgas) aan de lucht en maken daar met behulp van zonlicht glucose (een suiker) van. Dit proces heet fotosynthese. De plant kan van deze glucose met behulp van mineralen uit (kunst)mest allerlei voedingsstoffen maken. De groeiende planten zorgen er dus voor dat de hoeveelheid CO2 afneemt en de voedselproductie toeneemt. Door een zonnepark wordt het licht opgenomen door de zonnepanelen en wordt de fotosynthese van planten bijna tot nul gereduceerd. De CO2- reductie wordt dus gereduceerd tot 0 en het is juist de bedoeling die te verhogen. Een zonnepark levert energie, maar zorgt er niet voor dat er minder energie wordt gebruikt. Er worden vele miljoenen in de bouw van het park gepompt. Deze miljoenen kunnen ook gebruikt worden om het energieverbruik daadwerkelijk te verminderen door huizen te laten isoleren en het gebruik van energiezuinige warmtebronnen te stimuleren. Ik begrijp dat energie, liefst schone, moet worden geproduceerd. Zet daarom zonnepanelen op de vele schuur-en staldaken. Nog een bezwaar van het gebruik van landbouwgrond voor zonnepanelen is dat de grond tot de panelen zijn versleten niet wordt onderhouden. De grond die dan vrijkomt, is volkomen ongeschikt voor land- en/of tuinbouw en heeft vele jaren nodig om te herstellen.

Subsidiemiljoenen inzetten voor woningisolatie

De vijf meter brede strook groen rondom het park levert geen compensatie voor het verlies aan CO2-reductie en landbouwgrond. Bovendien zijn die stroken niet extra, ze liggen er al. Akkerbouw en tuinbouw betekent: snel groeiende planten die dus veel CO2 opnemen en dus een grote bijdrage leveren aan de CO2-reductie en de voedselvoorziening. Voor meer info over de zin en onzin van het gebruik van zonnepanelen en windmolens: http://www.clepair.net/klimaatalarm.html

Ir. Gertruud Hermsen van Brederode, Smakt