Boa's grens over voor wildcrossers

VENRAY | Om het wildcrossen in de natuurgebieden van Noord-Limburg effectiever aan te pakken, worden de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) van Venray voortaan ook over de gemeentegrens ingezet. Dat hebben de gemeenten met elkaar en met diverse andere partijen afgesproken. De bevoegdheden van de boa blijven echter hetzelfde.

Politie Eenheid Limburg, Openbaar Ministerie, Natuurmonumenten, Waterschap Limburg, Staatsbosbeheer, Stichting Limburgs Landschap, Jagersvereniging, Sportvisserijvereniging en de provincie Limburg participeren in de gemaakte afspraken voor wat betreft de aanpak van grensoverschrijdende vraagstukken. Die afspraken zijn in een convenant vastgelegd. Het gaat vooral om problemen die zich in de natuur en ook langs de Maas voordoen. Naast wildcrossen kan dat bijvoorbeeld ook illegale stort zijn of vissen zonder vergunning of op plaatsen waar dat is verboden.

De provincie Limburg heeft van instanties als Staatsbosbeheer en het Limburgs Landschap te horen gekregen dat er behoefte is aan een bredere samenwerking met de Limburgse gemeenten om de natuur beter te beschermen door onder meer een adequatere aanpak van het wildcrossen. De boa treedt voornamelijk controlerend en handhavend op en kan dat vanaf februari dit jaar ook buiten de gemeentegrenzen doen als een gemeente, politie of een andere deelnemer aan het convenant erom vraagt. De werkzaamheden van de boa buiten Venray spelen zich alleen in de buitengebieden van een andere gemeente af en niet in de bebouwde kom.

Voor afloop van het eerste jaar van de ruimere boa-inzet, voor 1 februari 2020, wordt de nieuwe aanpak geƫvalueerd. Daarbij wordt bekeken hoe groot de inzet van de Venrayse boa's buiten de eigen gemeente was, welke resultaten zijn geboekt en hoe het verloop van de samenwerking is ervaren.