Wijkagenten Marcel Deenen (rechts) en Pim Hoevenaars in overleg.
Wijkagenten Marcel Deenen (rechts) en Pim Hoevenaars in overleg. Foto: Henk Lammen

Opening nieuw politiebureau (video)

Venray | Het nieuwe politiebureau aan de Leunseweg in Venray werd vrijdagochtend officieel geopend. Politiechef Jan de Rooij sprak de aanwezigen apetrots toe in de kantine van het spiksplinternieuwe gebouw. "Het voelt een beetje al mijn verjaardag. Ik ben apetrots op dit gebouw en we hebben hier nog vele jaren plezier van."

Het nieuwe politiebureau is een primeur voor Nederland, want het is het eerste nieuwe politiebureau dat nagenoeg energieneutraal wordt opgeleverd en aansluit op het nieuwe huisvestingsconcept. Er is een flexibele werkomgeving gecreëerd met werkplekken waar alle agenten vertrouwelijk kunnen werken en daarnaast op een gastvrije manier kunnen samenwerken met partners en burgers.

Burgemeester: 'Ik roep 1 februari uit tot Dag van de politieagent'

"We draaien in Venray ook een landelijke pilot. Onze medewerkers kunnen met hun laptop overal hun werk doen in de gemeente. Zo werkte een van onze wijkagenten afgelopen week bij de PLUS. Daar ging hij in gesprek met burgers en als het nodig was kon hij daar ook zijn dagelijkse werkzaamheden voortzetten. We willen makkelijk aanspreekbaar zijn voor de mensen. Iedereen kan bij ons op het bureau binnenlopen. Dat willen we ook uitdragen en we willen de drempel verlagen." De nieuwbouw is pal naast het oude bureau, dat inmiddels is afgebroken, opgetrokken. "De collega's zijn enthousiast over het mooie pand. Maar vooral verbaasd over de ruimte in het nieuwe bureau." Het door BDG architecten uit Zwolle ontworpen bureau telt twee bouwlagen en beslaat in totaal 980 vierkante meter. De bouw ging in oktober 2017 van start. Het oude politiebureau was veel te groot. Zo'n een derde van het bureau stond leeg. Het nieuwe gebouw werd in september in gebruik genomen. Dat was volgens De Rooij wel even wennen. "Clean desk, flexplekken, open ruimtes. Maar flexibel zoals politiemensen zijn, waren de collega's er binnen de kortste keren aan gewend en heeft iedereen zijn draai gevonden. Het is een prachtig nieuw bureau van waaruit we vernieuwend werken vanuit onze wijkteams."

Ook burgemeester Hans Gilissen sprak de aanwezigen in de kantine van het nieuwe politieonderkomen toe. Hij sprak onder meer zijn dank uit voor het werk dat de politiemensen dagelijks leveren. "Het is zo ongelofelijk knap wat jullie dagelijks voor ons als burgers doen. Jullie zorgen voor onze veiligheid. Daar wil ik jullie dan ook hartelijk voor bedanken. Het is vandaag 1 februari en deze dag wil ik dan ook uitroepen tot Dag van de politieagent." Eenheidschef Ingrid Schäfer gaf aan dat het nieuwe politiebureau symboliseert zoals de politie wil zijn: open, transparant en dienstbaar. "Ik weet hoe jullie keihard werken om de diensten rond te krijgen en te staan voor de veiligheid van de burger. In dat kader zijn jullie ook gestart met vernieuwend werken. Jullie verdienen zo'n mooi bureau als dit. Ik wens jullie veel werkplezier en veiligheid."