Paul Derikx bij visvijver Lingstraat, de thuishaven van visclub Grondel Geduld.
Paul Derikx bij visvijver Lingstraat, de thuishaven van visclub Grondel Geduld. Foto: Henk Lammen

Grondelgeduld is op

BLITTERSWIJCK | Het geduld is op bij visvereniging Grondel Geduld. Visvijver Lingstraat onder de rook van vakantiepark Het Roekenbosch wordt de laatste jaren stelselmatig illegaal leeggevist en er is volgens de visclub regelmatig sprake van overlast bij de twee plassen. "Hulp van gemeente of politie blijft achterwege. Wij kunnen niets doen", zegt voorzitter Paul Derikx. "En de bodem van de clubkas komt langzamerhand in zicht."

Door Henk Baltussen

Achter het veelbesproken Roekenbosch, waar enkele honderden arbeidsmigranten verblijven, ligt verscholen tussen bomen een heuse natuurparel in de vorm van een fraaie waterplas in de vorm van een 8. Via een houten bruggetje kan in het midden van de 8 de oversteek worden gemaakt. Langs de oever liggen tientallen steigertjes waarop de vissers zich kunnen nestelen. Her en der staat een picknickbankje en een houten hokje bij de ingang van de Lingstraat kan als schuilplaats tegen de regen dienen. "Kijk", zegt Paul Derikx terwijl hij naar de houten wand wijst. "Daar is rond oudjaar een vuurwerkbom ontploft." Een finaal vernielde steunbalk in het hokje geeft aan dat de klap enorm moet zijn geweest.
Daar maalt hij verder niet om, de schade is hersteld. Dat in de vijver van Grondel Geduld na een visseizoen amper nog grote vissen zwemmen, baart hem meer zorgen. "Sinds een jaar of zes geleden arbeidsmigranten in Het Roekenbosch onderdak kregen, is de ellende begonnen. Die mensen werken overdag hard, komen naar huis, hebben niks te doen en zoeken vertier. Daarbij hebben ze hun eigen regels. Vanaf eind maart zitten ze hier zonder vispas te hengelen. Ze gooien de vis niet terug, sterker, vaak worden ze ter plekke op de barbecue gelegd. Je vindt hier ook vaak bierblikken. Er wordt hier zelfs 's nachts gevist en rondgehangen."

'Ook reglementen in de Poolse taal bij de vijver helpen niet'

"We hebben hier overal reglementen in de Poolse taal hangen. Het helpt niets. We bellen de politie of ze bij overtredingen naar Blitterswijck willen komen. Vroeg er iemand een keer aan de andere kant van de lijn waar dat in Winterswijk dan is? Dan zakt je broek toch af."

Derikx kan verder niets tegen de illegale praktijken uitrichten. "We spreken ze weleens aan. Dan doen ze of ze je niet verstaan en begrijpen. Soms vluchten ze als ze je aan zien komen. We spelen met de gedachte om camera's bij de vijver op te hangen, waarvan je de beelden direct op je mobieltje kunt zien. Maar wat heb je er eigenlijk aan? Ik ga in elk geval niet meer naar de vijver toe als er weer illegaal wordt gevist. Heeft geen zin."
Eind maart start het visseizoen. Dan wordt de visvijver weer aangevuld met meestal karper, zeelt, brasem en voorn. "Normaal is het om 200 tot 400 kilo vis uit te zetten. De laatste jaren gaat het dubbele erin. Dat kost de club jaarlijks zo'n 3000 euro meer. We hebben nog reserves, maar die raken zo snel op. En tegen het einde van het seizoen zitten alleen nog maar kleine vissen in de vijver. Dat vinden de leden niet leuk." Derikx heeft met Grondel Geduld (een samenvoeging van de visclubs Het Grondeltje en Geduld Overwint na de fusie van enkele jaren geleden, red.) zijn hoop gevestigd op een gesprek met wethouder Carla Brugman, die in Blitterswijck woont. "Maar ja, handhaven heeft hier toch geen prioriteit."