Afbeelding
Foto:

Bevrijding in woord en beeld

Venray | In oktober 2019 is het 75 jaar geleden dat Venray na hevige gevechten tussen geallieerde en Duitse soldaten werd bevrijd. Deze gebeurtenissen worden tussen oktober 2019 en mei 2020 ook in het Venray's Museum uitgebreid herdacht.

Het museum roept voor het verder inrichten van de expositie de hulp in van het publiek. Mensen die nog iets in huis hebben dat verwijst naar en/of herinnert aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Venray, wordt verzocht mee te werken aan de samenstelling van de tentoonstelling. Een tentoonstelling die door middel van persoonlijke herinneringen en voorwerpen een beeld geeft van de laatste oorlogshandelingen en bevrijding van de gemeente Venray. Deze expositie wil voor jong en oud de sfeer en emoties oproepen die passen bij deze heftige periode, waarin verdriet en vreugde, vijandigheid, vriendschap en saamhorigheid heel dicht bij elkaar lagen.

Het Venray's Museum heeft in eigen depot verschillende voorwerpen uit deze periode, maar het bijzondere aan deze tentoonstelling is dat inwoners of voormalig inwoners van de gemeente Venray zelf direct betrokken kunnen zijn bij de samenstelling ervan. Het is de bedoeling om door middel van zoveel mogelijk verschillende persoonlijke voorwerpen, zoals afbeeldingen, dagboeken, foto's en filmmateriaal, gebruiksvoorwerpen, verhalen, kleding, enz, een beeld te geven van het einde van de oorlog. Daarmee wordt duidelijk wat de oorlog en vooral de bevrijding heeft betekend in het leven van de inwoners van Venray.

De voorwerpen die ter beschikking worden gesteld, komen in bruikleen van het museum. Een kleine commissie beoordeelt de bijdragen op geschiktheid voor deze expositie. Mensen die op de een of andere manier bij willen dragen aan deze expositie wordt gevraagd voor 1 maart 2019 te reageren. Dat kan op de volgende manieren: telefonisch contact met Marian Fassotte van het museum onder nummer 0478-583880 op dinsdag- of donderdagochtend, of bezoek de site www.venraysmuseum.nl. Daarop staat een verwijzing/link naar deze tentoonstelling met meer informatie.

Foto: gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans / Jan van der Putten.