Afbeelding
Foto:

Het kompas naar Venray 2030

VENRAY | Wat is het toekomstbeeld voor Venray in 2030? Om daar duidelijkheid in te krijgen besloten burgemeester en wethouders op 29 oktober vorig jaar het projectplan Toekomstvisie Venray 2030 in het leven te roepen. Waar dat precies toe moet leiden, blijft schimmig. Dat gevoel heeft niet alleen de schrijver dezes.

Door Henk Baltussen

In het coalitieakkoord 2018-2022 staat dat CDA, Venray Lokaal en D66 'een gezonde toekomst voor Venray' nastreven. Het college wil in het verlengde van dat akkoord 'een nieuwe strategische visie met een horizon tot 2030 die in de zomer van dit jaar er moet liggen. De vorige visie Venray stad in de Peel 2025 stamt uit 2013, een herijking van de strategische visie uit 2009 met als tijdshorizon 2020'.

Bent u er nog? Maakt niet uit. Er is 200.000 euro uitgetrokken om het project Venray 2030 handen en voeten te geven.

De input moet komen uit de inwoners van Venray in de breedste zin des woords. Bureau FutureConsult, dat een deel van de twee ton opsoupeert en vooral zogenoemde futurestrategisten in dienst heeft, bedacht de onderzoeksmethode 'die in andere gemeenten tot breed gedragen resultaten leidden', staat in het Venrayse projectplan. Voorbeelden van resultaten ontbreken. Afijn, aan de slag dus in Venray, waar het project inmiddels is gevorderd. Enige tijd terug werden de leden van het dorpsradenoverleg (dorpsraden zijn in dit geval natuurlijk geen onbelangrijke partijen) erover ingelicht door twee ambtenaren van de gemeente Venray. Wat er na de presentatie vooral viel te beluisteren, was: 'wat moeten we er eigenlijk mee?'
Tijdens het laatste presidium, een bijeenkomst van alle fractieleiders onder voorzitterschap van de burgemeester (deze keer zat Toon Loonen voor omdat Hans Gilissen was verhinderd), werd andermaal een presentatie gegeven. De twee ambtenaren vertelden dat er snel vier toekomstscenario's zullen liggen. Volgens het duo hebben ze veel input gekregen op bijvoorbeeld de weekmarkt, op scholen en van ouderen. Met die vier scenario's trekken ze tussen 18 en 22 februari onder meer de dorpen in. Het scenario dat uit de bus komt, wordt het kompas naar 2030.

Een scenario wordt het kompas naar Venray 2030

Hoe komen die scenario's tot stand? Vragen die daarbij opdoemen zijn bijvoorbeeld: wat voor mensen wonen er in 2030 in Venray, hoe zijn de technologische behoeften, is zorg belangrijk, of onderwijs, wat behouden en wat verandert? Elk van de vier scenario's heeft een eigen variant, bijvoorbeeld die van de zorg (prettig wonen voor ouderen en jongeren), het verenigingsleven (de Venraynaar van 2030 werkt elders maar woont en 'leeft' in Venray) of het scenario van de bedrijvigheid (netwerkende ondernemers die elkaar succes gunnen en een mix van woningbouw).
Maar scenario-onderdelen kunnen zomaar worden uitgewisseld, kreeg het presidium te horen. Het werd er allemaal niet duidelijker op. Ook boven menig presidiumlid leek een vraagteken te staan. In mei mogen ze er een ei over leggen als het plan er ligt.