Plek op De Hulst voor oud-tbs'ers

OOSTRUM | Op de Hulst 12 in Oostrum neemt de regionale Instelling voor beschermd wonen De Vliet een bedrijfswoning in gebruik voor maximaal vier cliënten. Onder andere oud-tbs'ers die vastlopen kunnen daar een plek krijgen. Ondernemers van bedrijventerrein De Hulst I, waar de opvangwoning staat, hebben eerdere bezwaren tegen de huisvesting ingetrokken.


Door Henk Baltussen


Burgemeester en wethouders van de gemeente Venray geven een positief advies af op de aanvraag van De Vliet voor een tijdelijke omgevingsvergunning op de Hulst 12. De Vliet, onderdeel van tbs-kliniek De Rooyse Wissel, huisvest op het naastgelegen De Hulst 10 al langere tijd drie cliënten. Op De Hulst 12, waar 24/7 toezicht is, komen geen patiënten te wonen die in de besloten omgeving van de tbs-kliniek worden behandeld. Wel kunnen het oud-tbs'ers zijn of personen die in het verleden een misdrijf hebben gepleegd en op last van de rechter een half jaar begeleid moeten wonen. Ze verblijven een half jaar tot een jaar bij RIBW De Vliet. Sommigen gaan na hun verblijf zelfstandig wonen, anderen stromen door naar de Wet langdurige zorg.

Toen ondernemers op De Hulst I lucht kregen van de plannen van De Vliet, trokken ze vorig jaar eind november aan de bel bij De Rooyse Wissel en de gemeente Venray. Ze drongen eropaan af te zien van de plannen. Ze zagen onder meer de belofte van het gemeentebestuur om van De Hulst I 'weer een industrieterrein te maken met allure waar ondernemers zich graag vestigen', in gevaar komen.

De plannen voor huisvesting van arbeidsmigranten (dat project wordt nu gerealiseerd) en aan de andere kant van het industrieterrein een resocialisatiewoning, zijn daar volgens de ondernemers debet aan. Ook stak het ze dat ze niet op de hoogte waren van het feit dat op De Hulst 10 al drie De Vliet-cliënten wonen.

Uit overleggen die volgden zijn enkele maatregelen voortgekomen. De Vliet plaatst op de buitengevel van De Hulst 12 camera's die 24/7 in werking zijn en er komt extra buitenverlichting. Incidenten die worden gemeld, worden direct ter harte genomen. Eventueel wordt een bewoner naar een andere woonlocatie verplaatst en jaarlijks worden gesprekken met omwonenden gehouden over de stand van zaken. De afspraken zijn voor de ondernemers voldoende de bezwaren in te trekken. De dorpsraad van Oostrum geeft het college ook het groene licht. "Als de ondernemers als omwonenden akkoord zijn, is de dorpsraad dat ook", zegt Bas Künen van de dorpsraad.