Lynn Blenckers:
Lynn Blenckers: "De beker is ons hoofddoel." Foto: Peter Vergauwen

Buitenlandse droom in België

Vierlingsbeek | Lynn Blenckers maakt zich op voor haar grootste wedstrijd in haar carrière. De volleybalster uit Vierlingsbeek speelt zondag met Hermes Oostende de bekerfinale van België in het Sportpaleis van Antwerpen. Tijd voor een interview over haar buitenlands avontuur.

Door Dominique Pichel

Het kilometerslange strand van Oostende bevindt zich op loopafstand van haar logeeradres. In de zomer sloft ze er op slippers naartoe, in de winter waait ze er tijdens een wandeling uit. Op ieder moment is de Vlaamse kust een welkome afleiding. Lynn Blenckers kan daar haar gedachten even laten gaan. Haar bijzondere Belgische volleybalavontuur beschouwen.

Want bijzonder is het zeker. Hermes Oostende is voor de 24-jarige Vierlingsbeekse namelijk haar eerste club over de grens, na eerder gespeeld te hebben bij Avance (Sambeek), Activia (Sint Anthonis), Peelpush (Meijel) en Flamingo's/FAST (Gennep). "België is het ideaal voor mijn debuut in het buitenland. Alles is netjes geregeld en thuis is relatief dichtbij", vertelt ze. "Ik deel met een ploeggenootje een appartement van de voorzitter, vlak bij het stadion van KV Oostende. Als er gevoetbald wordt en de lichtmasten staan aan dan hoef ik de lampen thuis niet aan te doen."

Koken is ook niet altijd noodzakelijk. Een frietkot zit bij Blenckers om de hoek. "Toen ik daar dit seizoen voor het eerst was, werd ik gelijk herkend als dé nieuwe speelster van de club. Ik ben hier de Nederlandse met een grote mond, althans zo werd ik binnengehaald. Ze zochten een middenaanvaller die ook nog eens direct was. Ik ben rechtdoorzee, kan iedereen op scherp zetten. Maar ten opzichte van de afgelopen jaren ben ik in België wel wat rustiger geworden. Soms is het beter om niet een fout te benoemen."

Die aanpassing behoort tot het inburgeringsproces. "Ik had geen moeite om contact te leggen met mijn nieuwe teamgenoten, dat gaat vanzelf. Altijd eigenlijk. Alleen was de taal de eerste paar weken wel lastig. De trainer versta ik vanaf het begin prima, omdat hij normaal Vlaams praat. Maar een andere Nederlandse speelster had ik nodig als tolk voor de rest. De volleybalbegrippen zijn niet alleen anders hier, de taal is hier soms gewoon onverstaanbaar. Ze maken van woorden letters en gebruiken veel uit het Frans, niet mijn beste vak op de middelbare school."

Inmiddels is ze aan de taal wel gewend. "Ik volg ook nog een thuisstudie, maar de waardering die ik kreeg van het werk mis ik wel", geeft Blenckers aan. "Naast mijn volleybalcarrière was ik tot afgelopen zomer apothekersassistente in Eindhoven. Daar had ik geen vast contract, bovendien woonde ik gehuurd. En omdat ik ook voor niemand in Nederland hoefde te blijven, was dit het perfecte moment om naar het buitenland te gaan. Die droom had ik al langer."

Een droom die ze eigenlijk al had opgegeven. "Ik had me neergelegd bij de eredivisie. Een zware voetblessure zorgde daar onder meer voor. Zo viel ik ook af bij de wintertrainingen van het Nederlands talententeam. Vorig jaar begon het buitenland weer te kriebelen toen ik in Polen het Europees studentenkampioenschap speelde. Het stadion voor de welkomstceremonie zat vol en gaf me een kick. Bovendien vroeg een Roemeense trainer om mijn nummer. Hij wilde me halen naar zijn club, Stiinta Bacau."

Zover is het niet gekomen, omdat Oostende zich al in januari 2018 meldt. "Het is allemaal snel gegaan toen ik vorig jaar in contact kwam met Joost Kooistra, oud-profvolleyballer en spelersmakelaar. Op zijn site verschenen video's met mijn highlights. Daar reageerde Oostende op. Dit is voor mij een stap hogerop. Ze hebben hier andere prioriteiten dan in Nederland. In België worden alle speelsters betaald maar niet alles eromheen is mooi. Zo is onze sporthal net een varkensschuur. Ik vind dat niet erg. Een langer verblijf hier sluit ik dan ook niet uit, maar uiteindelijk hoop ik dat dit een tussenstap is."

Met Hermes Oostende speelde ze al in de Europacup in de Azoren en Turkije en gaat ze momenteel aan kop in de Liga A, het hoogste niveau bij onze zuiderburen. Komende zondag (10 februari) volgt bovendien de bekerfinale, tegen Michelbeke. "De beker is ons hoofddoel. Die heeft in België meer aanzien dan de landstitel. Zo vindt de finale plaats in het Antwerpse Sportpaleis, waar wel twaalfduizend man in kunnen. De wedstrijd wordt ook nog eens live uitgezonden op televisie. Het is een mooi podium om mezelf te tonen, maar druk komt er wel bij kijken. Het bestuur verlangt namelijk dat we wel even de beker winnen."