Gerard van den Berg (links) en Jeroen Tabeling.
Gerard van den Berg (links) en Jeroen Tabeling. Foto: Rikus ten Brucke

Nieuw leven in schaaksport

venray | Er komt een initiatief om de schaaksport in Venray nieuw leven in te blazen. Vanaf 14 maart worden er lessen gegeven in wijkcentrum ´t Stekske aan de Kruidenlaan 161 in de wijk Landweert. Gestart wordt met leerlingen uit het basisonderwijs, maar ook oudere schakers zijn welkom om aan deze vorm van denksport deel te nemen.

Door Peter Schoeber

In het najaar van 2018 kreeg Jeroen Tabeling, voorzitter van wijkvereniging Landweert, de vraag voorgelegd of er in ´t Stekske schaaklessen gegeven konden worden. "Dat verzoek kwam van een moeder namens haar zoon, die op de Montessorischool onderwijs volgt. We vinden het wel zo leuk om initiatieven vanuit de wijk te ondersteunen. Inmiddels willen vier leerlingen van deze school ook schaakles volgen. We zitten nog in de voorbereidende fase, we willen nog De Kruudwis en De Klimboom benaderen, of er bij hun op school ook leerlingen interesse hebben."

'Schaakplezier breng ik erg graag over op de jeugd in Venray'

Na een oproep werd in Gerard van den Berg uit Merselo een schaakleraar gevonden. "Het plezier wat ik ervaar met schaken wil ik graag overbrengen aan de jeugd. Zelf geef ik schaakles bij De Combinatie in Asten, waar ik ook de voorzitter van ben."

Venray kent een rijke historie wanneer het om de schaaksport gaat. Opgericht op 28 februari 1946 als ´De Juiste Zet´ werd de naam al vrij snel veranderd in Schaakvereniging Venray. Er werden kampioenschappen behaald en bij jubilea van de vereniging kwamen grootmeesters naar Venray om een partijtje simultaan te spelen. Zo speelde wereldkampioen Botwinnik in 1958 voor 350 gulden, een bedrag wat destijds opgebracht werd door het lokale bedrijfsleven.

In de jaren vijftig en beginjaren zestig kende de Venrayse schaakvereniging een bloeiend bestaan met zo´n dertig leden. Er werden Open Nederlandse kampioenschappen gehouden en bij het 25-jarig bestaan speelden drie grootmeesters simultaan tegen 125 schaakliefhebbers. In 1985 kwam Jan Timman naar Venray voor het goede doel, waarvan de opbrengst naar Afrika ging.

Qua ledenaantal kwam de Venrayse schaakvereniging eindjaren zestig in zwaar weer. Vier jaar geleden was het ledenaantal zo ver teruggelopen, dat er geen activiteiten meer plaatsvonden. " Toch is de schaakvereniging nooit opgeheven", weet Gerard van den Berg. "Het is een slapende vereniging en bestaat officieel nog steeds."

'Schaken is vooruitdenken en je tegenstander doorgronden'

Van den Berg (56) was eerder lid van schaakclubs in Venlo, Venray en Blerick. Hij liep al langer met het idee rond om nieuw leven te blazen in de Venrayse schaaksport. "Afgelopen zomer had ik contact met enkele leden uit Venray. Daar ontstond het idee om op zomeravonden te gaan schaken. Wanneer dit voldoende animo zou krijgen, konden we misschien weer een vereniging oprichten. Het initiatief vanuit wijkvereniging Landweert sluit daar mooi bij aan. Ik wil de liefde van het spel overbrengen aan de jeugd in de hoop dat het aanslaat. Daarnaast kunnen er vrije inloopavonden komen voor de al wat gevorderde schakers." Er wordt gedacht aan een periode tot aan de zomervakantie, om te kijken of het initiatief aanslaat. Van den Berg: "Schaken is vooruitdenken, plannen maken en de tactiek van je tegenstander doorgronden. Alert reageren op verrassende zetten van je tegenstander, proberen de ander te slim af te zijn. Dat vind ik het interessante van schaken."

Wie interesse heeft om schaaklessen te volgen kan zich per e-mail aanmelden via het contactformulier, te vinden op de website www.landweert.nl. De start is op 14 maart om 19.00 uur.