Afscheid met emoties

NIJMEGEN/VENRAY | De Raad van Toezicht van BiblioNu ontsloeg vorige week directeur/bestuurder Jimmy Hendriks. De Nijmegenaar zou volgens RvT-voorzitter Jan-Hein de Wit geen haast genoeg maken met het herstelplan van de bieb met vestigingen in Venray en Horst met in totaal 27 vaste medewerkers. "Ik weet nog steeds niet waarom de RvT mijn herstelplan heeft afgekeurd. Ik heb er geen feedback over gehad."

Door Henk Baltussen

De twee jaar bij BiblioNu heeft Jimmy Hendriks, die 1 maart 2017 aantrad, niet vol kunnen maken. Per 1 februari mag hij thuisblijven en zich aanmelden bij het UWV. Nee, een gouden handdruk kreeg hij niet mee. "Ik neem drie maanden salaris mee en daar blijft het bij. Meer wil ik niet en ik start geen juridische procedures op. Dat geld kan de BiblioNu beter besteden op de werkvloer. Daar is het hard nodig." In de nieuwe plannen zijn volgens Hendriks ontslagen onvermijdbaar. "Ik heb aangeboden de helft van mijn uren in te leveren en die op de werkvloer in te zetten."
Na zijn aantreden ontdekte Hendriks vele lijken in kasten die eerst moesten worden opgeruimd. Vervolgens heeft hij zijn blik gericht op de toekomst. Zijn visie tekende hij op in het beleidsplan Samen Sterker. De gemeente Venray liet via ACTA-Advies haar toekomstvisie optekenen. Hendriks: "Na veel aandringen kreeg ik die resultaten te zien. Dat rapport bevestigde mijn beeld: een kwetsbare organisatie die slecht wendbaar is met een zwakke financiƫle positie."
Eind november begon Hendriks aan een herstelplan met hulp van derden. "Een van de opdrachten was om in 2020 zwarte cijfers te schrijven. Ik schreef 154 biebdirecteuren aan met tal van vragen over bijvoorbeeld hoe om te gaan met subsidie die bij BiblioNu onder het gemiddelde lag, hoe omgaan met imago enzovoort. Ik kreeg van tientallen respons. Dat is in het plan verwerkt. Ruim twee weken terug keurde de RvT het plan af. Ik vroeg om feedback. Kreeg ik niet. Als ze direct hadden aangegeven waar het aan schortte, had ik tijd genoeg gehad om het voor 1 februari aan te passen. Dat gebeurde niet. Er werd al wel met wethouder Anne Thielen gesproken. Ze stonden achter het beleidsplan, niet achter het herstelplan. Dan sta je als bestuurder buitenspel en is je functie uitgehold. We waren het vervolgens snel eens uit elkaar te gaan. Maandag nam ik afscheid van het personeel, wat voor de nodige emoties zorgde. Van de wethouder kreeg ik een mailtje." En dat Peter ter Huurne zijn taken deels overneemt? "Dat hoor ik nu pas."