Afbeelding
Foto: FOTOHOEDEMAEKERS

Orde Hazekeutel voor Jan Broeren

Venray | De Orde van de Hazekeutel, de hoogste onderscheiding van de Venrayse carnavalsvereniging D'n Hazekeutel, wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon die zich jaren belangeloos voor de Venrayse jeugd heeft ingezet.

Dit jaar gaat de onderscheiding naar Jan Broeren. Broeren is getrouwd met Elly, heeft vier kinderen en kleinkinderen. Hij geniet van zijn pensioen, maar was daarvoor jarenlang werkzaam bij Scheuten in Venlo.

Jan Broeren is al bijna zijn hele leven bezig met het carnaval. En dan met name met het carnaval voor de Venrayse jeugd. Al vanaf zijn 15e jaar is hij bij D'n Hazekeutel betrokken. Hij heeft er vanaf begin af aan voor geknokt om het carnaval voor de jeugd op de kaart te zetten. Vanaf 1983 deed hij dit vanuit zijn rol als bestuurslid van D'n Hazekeutel. Zo kreeg Jan Broeren het voor elkaar om D'n Hazekeutel als eerste jeugdvastelaovesvereniging van Limburg een groots opgezet treffen van jeugdprinsen en jeugdprinsessen in Duitsland bij te laten wonen op uitnodiging van de SLV.

Verder pakte Jan Broeren de rol van projectleider op bij de bouw van de vastelaoveshal, waar de wagenbouwers van de Piëlhaas én D'n Hazekeutel beide aan hun wagens kunnen werken. Dit was naar eigen zeggen de zwaarste taak die hij voor de jeugdvereniging heeft gehad. In 2000 richtte hij, samen met de overige 'Grieze Wieze' (Antoon van de Sterren, Grad Heldens en Gerrit Linders), tevens de jeugdvastelaovesraod Rooj op, een samenwerkingsverband van veertien jeugdvastelaovesverenigingen uit de gemeente Venray.

Jan Broeren zet zich, vanuit dit samenwerkingsverband, in om meer jeugd te betrekken bij het carnaval door informatieboekjes te maken en vervolgens te verspreiden onder alle basisscholen van Venray en zijn kerkdorpen. Bovendien worden er excursies georganiseerd naar de vastelaoveshal. Ook de middelbare scholieren worden niet vergeten. Vanuit de hal worden technische opdrachten voor het Technasium van het Raayland College verzorgd.

Broeren heeft nu een project van de grond gekregen waarbij leerlingen van het Raayland twintig platte wagens gaan bouwen, wagens die vervolgens weer gebruikt kunnen worden door de scholen voor hun optochten, om op die manier ook daar weer de jeugd zo vroeg mogelijk mee kennis te laten maken. Sinds 2013 zit Jan Broeren in de senaat om van daaruit ook de belangen van de jeugd te kunnen behartigen.

Hij is al eerder onderscheiden voor zijn tomeloze inzet, maar nog nooit eerder door de club waar hij zich het hardst voor heeft ingezet. "Ik ben van mening dat als je vindt dat de jeugd de toekomst heeft, je het niet alleen met woorden moet doen, maar vooral met daden", zegt Jan Broeren.

Voor dit vrijwilligerswerk gaat het bestuur van D'n Hazekeutel Jan Broeren in het zonnetje zetten en hem onderscheiden met de Orde van D'n Hazekeutel. De uitreiking vindt plaats in De Artiest op zondag 3 februari om 12.30 uur, vóór aanvang van de jeugdzitting.

Foto: Hoedemaekers Venray.