Mayel Claassen (links) en Jeremy Klaassen, organisatoren van het Samen Festival.
Mayel Claassen (links) en Jeremy Klaassen, organisatoren van het Samen Festival. Foto: Henk Lammen

Samen Festival in Aardbeienland

Venray | De tweede editie van het Samen Festival vindt op zaterdag 20 april plaats in Aardbeienland in Horst aan de Maas. "Het was lastig om een geschikte locatie in Venray te vinden, daarom zijn we uitgeweken naar deze bijzonder mooie plek", aldus de bestuursleden Maykel Claassen en Jeremy Klaassen, mede-organisatoren van het festival.

Door Henk Lammen

Twee jaar geleden begon het festival als project van drie CIOS-studenten. In het Annapark in Venray vond de eerste editie plaats. Met een mengeling van muziek, sport, cultuur, eten en drinken en vooral veel gezelligheid. Ondanks de verhuizing naar een nieuwe locatie blijft het concept onveranderd. "De eerste editie was een groot succes. Van alle kanten kregen we fantastische reacties. Reden genoeg voor ons om aan de invulling van het festival niets te veranderen", zegt Jeremy. Hoewel Venray de voorkeur had, zijn de twee bestuursleden enorm blij met Aardbeienland als nieuw onderkomen. Maycel: "In Venray voldeed geen enkele mogelijke locatie aan onze criteria. Het concept is voor ons belangrijker dan de plek waar het festival plaatsvindt. Hier zijn alle faciliteiten aanwezig in een geweldige omgeving. Met een hekwerk om het terrein, voldoende parkeerplaatsen en toiletten. Aan ons de kunst om de kracht, het intieme karakter van dit park te benutten. De charme moet zijn dat het festival gezellig is, het hoeft daarom niet groot te zijn. Het moet een unieke beleving zijn."

Samen Festival werd opgezet met als doel mensen met een beperking de mogelijkheid te geven te genieten van een dag met alle eerder genoemde facetten. "Maar eerlijk gezegd hebben we geen doelgroep", legt Jeremy uit. "Iedereen is van harte welkom. We willen een programma voor jong en oud aanbieden. Daarom wordt de tweede editie uitgebreid met meer podia en stijlen. Zodat we nog een groter publiek bereiken." Muziek, sport, kunst en cultuur worden samen met food samengesmolten tot een gevarieerd programma. Zo verzorgen diverse sportverenigingen sportclinics voor jongeren. Op een cultuurplein zijn de gekste dingen te bewonderen. Er is een tentoonstelling, ambachtslieden zijn op locatie aan het werk en een slangenman is aanwezig. De mogelijkheid bestaat zelfs om met slangen op de foto te gaan.

Jongerenpodium voor talenten

Het gratis toegankelijke festival begint om 11.00 uur. Zonder al teveel te verklappen, noemen Klaassen en Claassen verschillende artiesten die op de verschillende podia zullen optreden. Lokale artiesten uit Venray en Horst (Etan Huijs, We are the Message en Fraay), maar ook uit de rest van Nederland (Funk D, Miss Faith en Fresh Coast) en zelfs een internationaal tintje met dj Herc Deeman uit Griekenland. "Daarnaast is er een jongerenpodium waar talenten uit de regio zich kunnen presenteren. Fanfares, koren, dans- en zanggroepen, bands en zangers en zangeressen, noem maar op. Het is een laagdrempelige gelegenheid voor jongeren om zich te laten zien aan een groter publiek."